Megérkeztek az eddigi legjobb képek a Jupiterről

Az eddigi legjobb képeket küldte a Jupiterről a Juno űrszonda, amely heves viharokat örökített meg a gázbolygó északi sarkvidékén.

A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták, és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénél – fogalmazott közleményében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA San Antonió-i kutatóközpontjának küldetésvezetője, Scott Bolton.

A Juno a héten, a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készítette a felvételeket, amelyeket a NASA helyi idő szerint pénteken tett közzé. Az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. Ez volt az első a szerkezet 20 hónapos küldetése során tervezett, három tucat közel repülésből.

A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. A Juno képei azonban nagyban különböznek az eddig látottaktól és a tudósok elképzeléseitől is – jegyezte meg Scott Bolton. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.

A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe, és megsemmisül.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Pályára állt a Juno a Jupiter körülÜvöltő hangokat rögzítettek a JupiternélKéken fénylő kalap a JupiterenRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, űrkutatás, világűr, képek, Jupiter, Juno űrszonda, NASAForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »