Megérkezett Obama a történelmi jelentőségű találkozóra

Megérkezett Barack Obama amerikai elnök a kubai fővárosba, Havannába vasárnap, helyi idő szerint délután négy óra körül.

Az 1959-es kubai forradalom győzelme óta Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki a kommunista vezetésű szigetországba látogat. Útjának célja, hogy mandátuma lejárta előtt biztosítsa a két ország között több mint fél évszázadig fagyos viszony után, 2014 decemberében kezdődött enyhülés tartósságát.

Obamát, feleségét, Michelle-t és két lányát a havannai repülőtéren a kubai külügyminiszter és más magas rangú kubai diplomaták fogadták szemerkélő esőben.

Az amerikai elnök Twitter-oldalán „Hogy vagy, Kuba?” üzenettel üdvözölte a kubaiakat.

Őrizetbe vették az Asszonyok fehérben mozgalom tagjait

Néhány órával az amerikai elnök érkezése előtt több tucatnyi ellenzéki nőt vettek őrizetbe a kubai hatóságok vasárnap. Az Asszonyok fehérben – a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő – mozgalom aktivistáit egy havannai tiltakozáson fogták el. A demonstráció résztvevői arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra.

Az Asszonyok fehérben tagjai minden vasárnap felvonulnak Havanna utcáin, és legtöbbjüket az akció befejeztével elvezeti a rendőrség. Ez történt vasárnap is. A hatóságok nem nyilatkoztak az őrizetbe vétel okairól. Az elfogottak között volt Berta Soler, a mozgalom vezetője is, akit 2005-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal tüntetett ki. Az asszony is meghívást kapott a Fehér Háztól arra a találkozóra, amelyen a tervek szerint Obama a kubai civil társadalom képviselőivel találkozik.

Az AFP francia hírügynökségnek Soler mindenesetre úgy nyilatkozott, egyelőre nem döntött arról, elmegy-e a beszélgetésre. Az Asszonyok fehérben vezetője arra emlékeztetett, hogy Obama korábban kijelentette, csak akkor utazik Kubába, ha előrelépéseket tapasztal az emberi jogok terén, Soler szerint azonban jelenleg nem ez a helyzet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »