Megérkezett Floridába a Matthew hurrikán

Megérkezett Floridába a Matthew hurrikán

A Matthew hurrikán négyes erősségűről hármasra gyengült, de változatlanul életveszélyes.

Rock Scott floridai kormányzó ismét arra figyelmeztette az embereket, hogy semmiképpen se menjenek ki a lakásukból és imádkozzanak, mert mást már nem tehetnek.

A Matthew valóban tombol Floridában: óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett ebbe a déli szövetségi államba. Key West, Miami, Miami Beach, Daytona Beach, St. Augustine, Jacksonville városokban ömlik az eső, szinte átláthatatlan az esőfüggöny, sok helyütt az esővíz a tengervízzel keveredik, a tenger tíz-tizenöt méteres hullámokat vet. A vihar nyomában összedőlt házak, kitépett fák és összeroggyant utcai vasoszlopok jelzik a pusztítást.

Pénteken, helyi idő szerint délután, több mint 800 ezer embernek már nem volt árama, de az előrejelzések szerint körülbelül két és félmilliónyian számíthatnak arra – egyedül Floridában – hogy áram nélkül maradnak. Az áram- és gázszolgáltatók is leálltak, és hétfőnél előbb valószínűleg nem állnak helyre a szolgáltatások.

Természetesen az összes kikötőt és repülőteret lezárták Floridában, de általában az Egyesült Államok keleti partvidékén is. Szerda estig 4500 repülőjáratot töröltek, és kétséges, hogy a várhatóan szombaton Washingtont is elérő vihar miatt nem zárják-e le a főváros repülőtereit.

A hurrikán még az éjjel eléri Georgiát, valamint a két Karolinát, ahol szintén kötelező érvényű evakuálást rendeltek el. A vihar által érintett szövetségi államokban körülbelül 400 átmeneti menedékhelyet alakítottak ki, elsősorban iskolákban a vihar elől menekülőknek. A déli szövetségi államokban eddig a Nemzeti Gárda hatezer tagját mozgósították.

Közben pénteken kora délután a védelmi minisztérium bejelentette, hogy hadihajót indít Haitira, segítendő a hurrikán pusztításai utáni helyreállítás megkezdését. A hajó már elhagyta a virginiai Norfolk kikötőjét, fedélzetén 3 szállító helikopterrel és 300 tengerészgyalogossal. A hajó élelmiszert, vizet, gyógyszereket visz a szigetországba, ahonnan eddig több mint 800 halálos áldozatról, megközelíthetetlen településekről és koleraveszélyről érkeznek a hírek. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »