Megérkezett az első menekülteket szállító két hajó Törökországba

Megérkezett az első menekülteket szállító két hajó Törökországba

Megérkezett hétfőn az első visszatoloncolt menekülteket szállító két hajó a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

migvissz_b

Az MTI által idézett tudósítás szerint a hajókon összesen 131 pakisztáni és bangladesi migráns és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott. Rendbontás nem történt. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül Törökországba.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel, itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A migránsok továbbszállítására 21 autóbusz áll rendelkezésre.

Eközben megérkezett Törökországból az észak-németországi Hannoverbe a szíriai menekültek első, 24 fős csoportja, amely az Európai Unió és Törökország közötti márciusi megállapodás keretében legálisan utazhatott be Németországba – közölte a német rendőrség. A menekültek menetrend szerinti repülővel érkeztek Isztambulból. Hétfő dél körül várható egy másik, 18 fős csoport érkezése is a német városba. A szíriaiakat autóbusszal egy alsó-szászországi, friedlandi befogadótáborba viszik.

Ezzel egy időben Martin Schulz úgy véli, új menekültügyi és bevándorlási rendszerre van szükség az Európai Unióban. Az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn Berlinben az EP és az Allianz kulturális alapítvány Menekültügy és migráció az EU-ban című konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte: ki kell építeni egy közös menekültügyi rendszert, amely egységes szabványok alapján működik, és a hirtelen keletkező, sok embert érintő válságok kezelésére be kell vezetni egy „kötelező szolidaritási mechanizmust”, amelyben a rászorulók ideiglenes védelmet kapnak.

Schulz szerint harmadik elemként, a menekültügytől függetlenül közös, legális bevándorlási rendszert kell kidolgozni azoknak az embereknek, akik az EU-ban akarnak élni és dolgozni. A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: nem tanúsít törvénysértő, bűnöző magatartást, aki be akar vándorolni Európába, és elfogadhatatlan „gyanúsítottként” kezelni mindazokat, akiknek ilyen szándékai vannak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »