Megérkezett a segély „a világ legnagyobb szabadtéri börtönébe”

Megérkezett a segély „a világ legnagyobb szabadtéri börtönébe”

Megérkezett Izraelbe a Gázai övezetnek szánt első török segély. Az izraeli Ashdodból kamionokon viszik majd tovább a segélyszállítmányt a palesztin területre. Törökország a segélyen túl 200 ágyas kórházat és lakást is építene, valamint biztosítani szeretné a Gázai övezetben a víz- és az áramellátást a palesztinok részére.

Parittyával vették fel a harcot egy izraeli helikopterrel annak a segélykonvojnak a tagjai, amely 2010-ben megpróbálta áttörni az izraeli blokádot, hogy átvigye a segélyszállítmányt a körbezárt Gázai övezetbe. A hat hajóból álló flottát azért támadta meg a zsidó állam, mert a hajók megtagadták, hogy az izraeli Ashdodban kössenek ki. Az izraeli katonák tíz török aktivistát öltek meg az akcióban. Az eset után elhidegült a két ország viszonya, Törökország nagykövetét is hazahívta Izraelből.

Izrael hat évvel később mégis elérte célját: a panamai zászló alatt hajózó Lady Leyla több mint tízezer tonnányi humanitárius segéllyel érkezett Ashdodba, a törökök tehát a Gázának szánt segélyeket nem közvetlenül, hanem Izraelen keresztül juttatják el a palesztinokhoz.

„Ez a négy nappal ezelőtt kötött izraeli–török megállapodás azonnali hatálybalépését jelenti. Az izraeli kormány igyekszik felgyorsítani a folyamatot, hogy a szállítmány egy része a ramadán végét jelentő ünnep előtt bejusson Gázába” – mondta Oren Rosenblat.

Az izraeli miniszterelnök a múlt héten Rómában jelentette be, hogy hazája rendezte kapcsolatait Törökországgal. „Biztos vagyok benne, hogy ez a megállapodás mindkét félnek jó. Nem akarok köntörfalazni, inkább kimondom: a tengeri blokád továbbra is fennmarad, de lehetővé válik, hogy szállítmányok és segélyek érkezzenek Törökországból és máshonnan is Izraelbe, és az ashdodi biztonsági és egyéb ellenőrzéseket követően Gázába induljanak. Ez eddig is így volt, és ezután is így lesz” – mondta Benjámín Netanjáhú.

Az izraeli miniszterelnök szerint ez az országnak biztonsági kérdés, nem akarják ugyanis, hogy a Hamász megerősödjön: „Ez nem tisztességes dolog a palesztin néppel szemben. Izrael érdekeit szolgálja, mert Gáza zárlata továbbra is fennmarad. Gázának nemcsak kórházakra van szüksége, hanem arra is, hogy ki- és bejárhassunk.”

Az ENSZ-főtitkár üdvözölte az izraeli–török megállapodást, az szerinte ugyanis elősegíti a térség stabilitásának megőrzését. Pan Gimun arról nem szólt, hogy a megállapodás hozzájárul a Gázai övezet további blokádjához, vagy mint egyik közeli munkatársa korábban fogalmazott, a világ legnagyobb szabadtéri börtönének fenntartásához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »