Megérkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz a Progressz

Sikeresen összekapcsolódott kedden a Nemzetközi Űrállomással a Progressz MSZ típusú orosz teherszállító űrhajók új generációjának harmadik tagja, fedélzetén 2,4 tonna utánpótlással.

A Moszkva melletti, koroljovi irányítóközpont szerint az automatikus üzemmódban végrehajtott manőver az ütemtervnek megfelelően zajlott le. A Nemzetközi Űrállomáson szolgáló két orosz űrhajós közben felügyelte a folyamatot, és készen állt arra, hogy szükség esetén átvegye az irányítást.

A Progressz MSZ–03 jelzésű teherűrhajó vasárnap indult a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. Fedélzetén egyebek mellett üzemanyagot, levegőt, élelmiszereket, az űrállomás működéséhez és a személyzet létfenntartásához szükséges berendezéseket, illetve postai csomagokat vitt a Föld körüli pályán, mintegy 400 kilométer magasságban keringő űrállomásra.

Az űrhajósoknak készített ételsűrítmények mellett a földi ellátóközpont néhány kilogramm almával és grépfrúttal, illetve az asztronauták külön kérésére – a fejadagokat kiegészítő – friss káposztasalátával, áfonyás konzervvel és borsccsal (orosz céklaleves) kedveskedett nekik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik.

Az űrállomáson július 20-án várják az amerikai Dragon teherszállító űrhajót. A következő, Progressz MSZ–04 jelzésű teherűrhajó pedig a tervek szerint október 20-án indul útnak.

A Progressz MSZ–02-t idén március 31-én bocsátották fel Bajkonurból egy Szojuz–2.1a típusú hordozórakétával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »