Megemlékeztek a gyulai vár 450 évvel ezelőtti ostromáról

Megemlékeztek a gyulai vár 450 évvel ezelőtti ostromáról

Ünnepi képviselő-testületi üléssel emlékezett meg Gyula város önkormányzata pénteken a vár 1566. szeptember 2-ai elestéről. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy tisztelettel kell adózni Kerecsényi László várkapitány és a várvédők emléke előtt, akik több mint két hónapig védték a várat a hatalmas túlerőben lévő oszmán seregtől.

Forrás: orszagalbum.hu

A városvezető ünnepi beszédében kiemelte: Gyulán több utca is a végvári hősök nevét viseli, emellett a nemzeti várprogramba való bekapcsolódással, a várkerti ásatásokkal, a Szigeterőd projekt előkészítésével is a várvédők emléke előtt tisztelegnek. Görgényi Ernő úgy fogalmazott: a szigetvári hős Zrínyi-kultuszával szemben Kerecsényi Lászlót méltatlanul elfeledték, tettét többen rossz színben tüntették fel. Pedig – mint mondta – a bécsi udvar tudatosan, korabeli politikai okok miatt hagyta magára a várat.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév elnöke szerint a történelem és annak értelmezése sokszor kegyetlen és “a történelmi igazságért időnként meg kell küzdeni”. A magyaroknak többször kellett szembesülniük azzal, hogy igaztalan tételek élnek róluk más nemzetek fejében. Úgy vélekedett, sikerült igazságot szolgáltatni a gyulai vár kapitányának az ünnepi megemlékezés sorozattal.

Szigetvár és Gyula harcának üzenete az, hogy ha mi magyarok erősek akarunk lenni, lélekben kell azzá válnunk, ismerni kell a hagyományainkat, és kell, hogy legyünk hitünk. Emellett összefogásra is szükség van – hangsúlyozta Hóvári János.

A gyulai várat 1566. július 1. és szeptember 2. között ostromolta Pertev pasa vezetésével egy török melléksereg, miközben Szulejmán szultán vezetésével a fősereg Szigetvár alá vonult. A végvári harcok történetében sehol sem álltak ellen olyan hosszú ideig a várvédők az oszmán hadak támadásának, mint Gyulán.

A mintegy kétezer várvédő hatalmas túlerővel, harmincezer törökkel nézett farkasszemet 63 napon át. Az ostrom végére a várvédők élelmiszerkészletei elfogytak, soraikat vérhasjárvány ritkította. Kerecsényi László várkapitány alkut kötött Pertev pasával, hogy a szabad elvonulás fejében átadják a várat. A törökök azonban nem tartották be ígéretüket, a várvédők nagy részét legyilkolták, Kerecsényit túszul ejtették és később Belgrádban kivégezték.

Az ünnepi testületi ülés előtt megkoszorúzták Kiss László gyulai művész domborművét a gyulai vár falánál, amelyet Kerecsényi László várkapitány és a végvári hősök tiszteletére állítottak a nyáron. Az ünnepi ülés után Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált ünnepi misét a belvárosi katolikus templomban.

 

MTI

The post Megemlékeztek a gyulai vár 450 évvel ezelőtti ostromáról appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »