Megemelte a kormány a fiatalok lakáshitelezésére szánt garanciakeretet

Megemelte a kormány a fiatalok lakáshitelezésére szánt garanciakeretet

A megnövekedett keresletre hivatkozva 1,5 milliárd lejről (105 milliárd forint) 2 milliárd lejre növelte a kormány az Első otthon nevű lakásvásárlási program garanciakeretét.

A kormány 2009 óta a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. Az első lakásukat vásároló fiatalok alig 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól a háromhavi ROBOR (lej) kamatlábat legfeljebb 2,5 százalékkal meghaladó kamattal. Az ötszázalékos előleg a 60 ezer eurónál nem drágább lakásokra vonatkozik, az állami hitelgaranciával vásárolt lakást pedig öt évig nem lehet elidegeníteni.

A szerdai kormányülésen elfogadott határozat indoklásaképpen a kabinet sajtóirodája azt közölte, hogy idén már az első négy hónapban felhasználtak 1,2 milliárd lejt az idei garanciakeretből, miközben tavaly május elsejéig kevesebb mint 670 millió lejt, tavalyelőtt pedig alig 540 millió lejt használtak fel az azévi garanciakeretből.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »