Megdöbbentő bérkülönbségek

Sok kis bolt lehúzhatja a redőnyt, ha megemelik a vasárnapi pótlékot – vetíti előre az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az OKSZ arra alapozza állítását, hogy az intézkedés több tíz milliárd forint többletkiadást okozhat a vasárnap nyitva tartó kis üzleteknek, a kötelező szabad vasárnapok számának emelése pedig sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel. Az OKSZ számításai szerint a 140 ezer boltból, áruházból becslések szerint 40 ezer tart nyitva ilyenkor, a többi értékesítőhely zárva van a hét utolsó napján.

A vasárnapi pótlék emelése az OKSZ olvasatában ráadásul kétélű fegyver, mivel a Kúria korábbi állásfoglalása szerint a bevásárlóközpontokban tevékenykedő kiskereskedelmi egységekben nem is kötelező a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, ahogyan a vendéglátóhelyeken sem.

További feszültséget okoz, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben, így az OKSZ prognózisa szerint lesznek olyan boltok, amelyek elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, amelyek nem. A legtöbb bért a nemzetközi hátterű áruházak fizetik alkalmazottaiknak, az Aldinál például bruttó 308 ezer az átlagkereset, ugyanez a Lidlnél 248 ezer, a Metrónál 222 ezer forint. Ezzel szemben a kiskereskedelmi átlagfizetés 148 ezer forint, ennél csak két lánc átlagbérezése kevesebb: a Coop Szolnoké (147 ezer) és a G’Robyé (126 ezer).

Úgy látják azonban az OKSZ-nél, hogy az alapbérek emelése csak korlátozott lehet, mivel a nagyobb bért fizetőknél kevésbé feszítő a munkaerőhiány, viszont a kisebb boltosoknak többet kellene emelni, ami náluk már drágulást okozna, így növekedne versenyképességi hátrányuk. Ezért elengedhetetlennek tartják, hogy a kisvállalkozásokra – amelyeknek a fejlesztési támogatása is fontos és sürgető lenne – a terjesszenek ki járulékkedvezményt.

Az OKSZ szerint a vasárnapi zárva tartásnál jóval égetőbb problémája is van az ágazatnak, ez pedig a munkaerőhiány, amelynek meghatározó oka a munkavállalók elvándorlása. A KSH adatai szerint négy év alatt megduplázódott a betöltetlen állások száma a kereskedelemben (2012-ben 1496 betöltetlen állás volt, ez a szám az idén 3819-re nőtt). Közben pedig jelentősen csökkent a boltok száma a kiskereskedelemben, öt év alatt mintegy 11 ezerrel lett kevesebb üzlet hazánkban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »