Megbukott a kormány gyűlöletkampánya

Nagyvalószínűséggel politikai kudarcot vallott az Orbán-kormány gyűlöletkampánya a most rendelkezésre álló részvételi adatok szerint. Mindezek ellenére Gulyás Gergely Fidesz-alelnök elsöprő győzelemről beszélt a kvótareferendumot követő sajtótájékoztatóján, ahogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Gyurcsány Ferenc a demokratikus ellenzék diadaláról szónokolt.

Elsöprő győzelemről beszélt a Fidesz alelnöke a urnák lezárása utáni sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte az exit poll eredményeket. Ezek szerint a részvételi arány 45 százalék körülire tehető. 5 százalék alatt van az érvénytelen szavazatok aránya. A voksolók elsöprő többsége, mintegy 95 százaléka a nemre szavazott.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján elsöprő arányban vannak azok, akik elutasítják a kötelező migránskvótát, akik az Európai Unió alapjait csak erős nemzetállamokkal tudják elképzelni, és akik hisznek a demokráciában.

A Fidesz alelnöke külön köszönetet mondott azoknak a nem kormánypárti szavazóknak, akik ennek ellenére a nemre tették az ikszet. Hangsúlyozta, hogy felhatalmazásnak érzik a népszavazás várható végeredményét arra, hogy jogilag megvédjék Magyarországot a migránsok betelepítésétől.

Politikai felhatalmazás

„A tények a következők, magas részvétel, akár magyarországi, akár európai vonatkozásban elsöprő támogatása a nemeknek” – kezdte beszédét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Gulyás Gergely után. „Következésképpen Magyarország megkapta a politikai felhatalmazást, hogy megvédje az országot Brüsszeltől”– folytatta. „Ezzel a lehetőséggel élni fogunk, de természetesen van szívünk” – tért ki a migránsválságra Semjén. Mint hangsúlyozta, az ország erején felül fog segíteni a menekülteknek, hogy a saját földjükön emberi életet élhessenek. A miniszterelnök-helyettes reméli, hogy az Európai Unió és a gazdagabb külföldi országok is hasonlóan cselekszenek majd. Végül megköszönte a szavazóknak, hogy részt vettek a kvótareferendumon, külön kitérve a határ túli magyarokra. „Közösséget vállalva a magyar nemzettel, Magyarországgal leadták szavazatukat” – így Semjén.

Nem kicsit, nagyon…

Győztünk! Nem kicsit, hanem nagyon – kezdte beszédét a kvótanépszavazás után tartott sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott Orbán Viktor felett. „Hiába a sokmilliárdos kampány, hírhamisítás és félelemkeltés, az ország nem tér le az európai útról” – fogalmazott. Gyurcsány szerint a gyűlöletkampánynak ma véget kell vetni, mert erre szerinte a magyarok nem vevők. Szerinte a baloldal tíz éve várt már egy ilyen „igazi győzelemre: Orbán Viktor saját kezdeményezésén, saját szabályaival bukott el a referendumon politikai és közjogi értelemben is”, tette hozzá. Szerinte a miniszterelnöknek még a mai este folyamán le kellene mondania.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a demokratikus ellenzékre vonatkozóan is következmények jár a mai eredmény: 2018-ra kormányváltó erőt kell kovácsolniuk, aminek érdekében már a jövő héten egyeztetéseket kezdeményez a 2018-as választási együttműködésről azokkal a pártokkal, akik a távolmaradás mellett kampányoltak. Szerinte az egység nyerhet 2018-ban, szerinte megverhető Orbán Viktor.

A szocialisták a kormányra mondanak nemet

Molnár Gyula az MSZP elnöke hangsúlyozta: a népszavazás érvénytelen. Szerinte az elmúlt egy évben történtek Magyarországon a rendszerváltás utáni időszak egyik legmélyebb pontja. Soha még ilyen szégyenteljes, hazug, gyűlöletkampány nem folytattak még. A pártelnök azt is hozzátette látszólag jó hír a népszavazás érvénytelensége, de nem beszélnek győzelemről. Molnár Gyula hangsúlyozta: politikailag nem lehet érvényesnek tekinteni egy érvénytelen népszavazást. Az MSZP szerint ez nem is egy népszavazás, hanem egy drága közvélemény-kutatás volt. Kitért a kampányra is, ami a szocialisták szerint kormányzati túlerőt mutatott, a törvénytelenségre, a hazugságra, és az indulatkeltésre épült. Molnár Gyula köszönetet mondott azoknak, akik érvénytelenül szavaztak, és azoknak is akik otthon maradtak – a pártelnök szerint ez nem passzivitás, hanem felelős választói döntés volt a szavazók részéről. Az MSZP-elnök szerint ha figyelmen kívül hagyják a szerintük alkotmányellenes népszavazást, akkor a kormány nem legitim és mivel a népszavazás érvénytelen, ezért erre hivatkozva bármit tenni szintén alkotmányellenes. Kiemelte, hogy 17 milliárd forintot tapsolt el a kormány a népszavazásra, ami a mentősök egy éves bére. Az MSZP új jelszava a nem lesz: nemet mondanak ugyanis arra, hogy az Orbán-kormány 2018-ig hatalmon maradhasson.

A szabályoknak megfelelően

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elismételte, hogy 8 27 2635 szavazásra jogosult voksolhatott, az érvényes népszavazáshoz 4 136 313 szavazatra van szükség. A szavazókörökből a jogszabályoknak megfelelően kapták a tájékoztatásokat a részvételi arányokról – az utolsó hivatalos adat 17.30-kor 39,88 százalékos részvételi arányt mutatott. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke elmondta a szavazatszámlálás rendben megkezdődött: a 10300 szavazókörzetből beérkezett szavazatok alapján a végeredmény az NVB fogja közölni. A külképviseletekről beérkező szavazatok számlálása szerdán indul, a levélszavazatokat pedig már elkezdték beszkennelni. A hivatalos végeredménye pár napot várni kell.

Elképesztő kudarc

A Jobbik felelőtlenségnek és elképesztő kudarcnak tartja a kvótanépszavazást. A párt szóvivője megismételte: a népszavazásnál olcsóbb, és Magyarország számára megfelelőbb döntés lett volna az alkotmánymódosítás, amit a Jobbik már jó ideje javasolt a kormánynak.

„Természetesen mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen formája, sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes Magyarország számára. Mi éppen ezért múlt héten újra benyújtottuk az alaptörvény-módosítást, ami kizár minden ilyen jogi lehetőséget, de most már a Fidesz térfelén pattog a labda sokadjára, hogy ilyen felelőtlenség és ilyen elképesztő kudarc után, hogyha a most még csak feltételezett érvénytelenség jogerőre emelkedik, Orbán Viktornak egyetlen egyet kell bejelentenie, hogy lemond” – nyilatkozta a Mirkóczki Ádám.

Cikkünk folyamatosan frissül…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »