Megbukott a doppingteszten a szárhegyi ló

Megbukott a doppingteszten a szárhegyi ló

Pozitívnak bizonyult a Székely Vágtán versenyző, Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza Gamma nevű lovának doppingtesztje – közölték a Nemzeti Vágta szervezői. A versenyzőt, illetve lovát két évre, a települést egy évre eltiltották a budapesti rendezvényen való versenyzéstől.

002_szekely-vagta-2015_vagtadonto__foto_tompa_reka_bFazakas Géza Gamma nyergében (fotó: Székelyvágta.ro/Tompa Réka)

Fazakas Gézát még hivatalosan nem értesítették az eredményről, az interneten szerzett tudomást arról, hogy lova, Gamma vérének vizsgálata pozitív doppingeredményt hozott. Csak találgatja, miként került a szer a ló szervezetébe – leszögezte, a doppingolás nem volt szándékos.

„A budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutamán, a Székely Vágtán Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza – a 2015. évi Székely Vágta nyertese – által lovagolt Gamma nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult. A szervezőbizottság a lovast és a lovat a 2016. és a 2017. évi, míg a települést a 2016. évi Nemzeti Vágtán történő versenyzéstől eltiltotta” – ez a rövid közlemény jelent meg a Nemzeti Vágta internetes oldalán. Fazakas Gézát valósággal sokkolja a hír.

„Nemcsak az én becsületemet, hanem a falum, Szárhegy hírnevét is súlyosan érinti ez a bejelentés, illetve az, hogy most sokan doppingolónak gondolnak. Határozottan kijelentem, hogy sem én, sem a csapatom nem adott a lónak semmilyen doppingszert, semmit, ami tudomásunk szerint nem megengedett” – jelenti ki határozottan Fazakas.

Nem titkolták, hogy a július közepén lezajlott Székely Vágta előtti hónapokban többször is gyógykezelés alatt állt Gamma, Fazakas Géza hátaslova. Márciusban egy fogát kellett kihúzni, amelyet négyhetes gyógyszeres kezelés követett, majd egy vasdarabba lépett bele a ló, ami után ismét hat hétig tartott a gyógyulása. Az is kétséges volt sokáig, hogy egyáltalán rajthoz tud-e állni a vágtán.

A kezeléseket három állatorvos folytatta. Megtörténhet, hogy a gyógyítás során használt antibiotikumokkal került a ló szervezetébe valamilyen tiltott szer, de hogy a gyógyszerek valamelyike tartalmazott-e ilyent, arról sem az állatorvosok, sem a lovas nem tudott. Mivel a ló táplálása is különös odafigyelést igényel, erre is alaposan odafigyeltek. Szárhegyen szántszándékkal biztosan nem kapott doppingszert a ló – állítja Fazakas Géza.

Hogy konkrétan milyen szerről van szó, arról a lovas még nem kapott hivatalos értesítést. Senkit nem vádol, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy talán a verseny helyszínén valaki rossz szándékkal adhatott a lónak doppingszert. A lehetőség nem kizárt – mondja a versenyző –, mert a vágta istállójában nem volt olyan őrizet, amely ezt biztosan megakadályozhatta volna, illetve kamerák sem, amelyek rögzíthették volna, ha illetéktelen személy közeledik a lóhoz. Az istállóba ugyanakkor több száz személynek volt szabad bejárása – közölte a gyergyószárhegyi versenyző.

Fazakas Gézát szemmel láthatóan lesújtotta, hogy most azt feltételezhetik, a 2015-ös Székely Vágtát doppingolással nyerhették meg Gammával, és így jutottak el Szárhegyet képviselve a Nemzeti Vágtára, ahol szintén megnyerték az első előfutamot. Az idei Székely Vágtán is döntőbe jutottak, de ott a ló térdre esett, a lovas leesett róla, és ezzel számukra véget ért a verseny. „Ötször versenyeztem már a Székely Vágtán, nem olyan lovat vettem, amelynek doppingra lenne szüksége, hanem olyant, amely doppingszerek nélkül, megfelelően nevelve képes lett arra, hogy eredményeket érjen el, és hogy azt nyújtsa, amit elvárok tőle” – fogalmazott Fazakas Géza.

A Székely Vágtán egyébként most először történt vérvétel doppingvizsgálat céljával. Fazakas Géza nem kérdőjelezi meg a vizsgálat hitelességét, de várja, hogy hivatalosan is közöljék, milyen tiltott szert fedeztek fel Gamma vérében. Ebből már valószínűleg kiderülhet, hogy a gyógykezelés során, vagy a verseny helyszínén kapott doppingszernek minősülő anyagot a ló. Mindentől függetlenül javasolja a Székely Vágta szervezőinek, hogy a jövőben fordítsanak nagyobb figyelmet az istállók őrzésére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »