Megbecsülés és csodálat övezi Mindszentyt – Hatvan éve történt: 1956. október 15.

Megbecsülés és csodálat övezi Mindszentyt – Hatvan éve történt: 1956. október 15.

Megbecsülés és csodálat övezi Mindszentyt

A külügyminisztérium visszautasította a Neuer Kurier szakértőjének kérését egy Mindszenty József-interjúra vonatkozóan – idézi a bécsi lapot a Szabad Európa Rádió nyomán az MTI, „bizalmas” jelöléssel.

Az újságíró ezért vidékre utazott, ott akarta megtudni, hogyan vélekedik az ország lakossága a hercegprímásról és a magyarországi katolikus egyház jelenlegi vezetőjéről, Grősz József érsekről.

„A hercegprímás személyét a legnagyobb megbecsülés és csodálat veszi körül és ebben nincsen különbség katolikus és protestáns, munkás és paraszt, avagy intellektuel között” – vonta le a következtetést vidéki tapasztalataiból a szerző, aki cikkében azt is kifejti: az ország katolikusainak többsége helyesli a Grősz-féle egyházi vezetést.

Legyen is bármilyen zord a tél, a budapesti Csemege üzletek folyamatosan árusítanak majd paradicsomot és zöldpaprikát.

Az első szállítmányokat decemberre várják a kísérleti állami gazdaságoktól.

A tervek szerint a tavaszi hónapokig rendszeresen küldik kisebb mennyiségben a csemegéket.


Festik a Magyar Ifjúság útja és a Nagymező utca sarkán lévő Csemege üzlet portálját (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Rehabilitációs bizottságok működnek

Felülvizsgálatoknak köszönhetően eddig negyvenhárom olyan Szolnok megyei középparaszt kapta vissza a házát, akit korábban törvényellenesen minősítettek kuláknak. Az ez irányú felülvizsgálatok folytatódnak a megyében.

A Bajai Járás jugoszláv lakosságú községeiben is rehabilitációs bizottságok működnek, hogy igazságot szolgáltassanak a törvénytelenül internált jugoszláv családoknak. A bizottságok eddig Hercegszántón és Vaskúton tizenkilenc, Csátalján kettő, Bácsbokodon négy, Dávodon három ügyben megállapították, hogy törvénysértés történt és a jogtalanul elvett házakat vissza kell adni a családoknak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »