Megbánta Merkel az EU–Törökország paktumot?

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban bírálta a török parlament döntését, amellyel megvonta a képviselők jó egynegyedének mentelmi jogát.

Ez a döntés „súlyos következményekkel jár” a kurd politikusokra nézve, és „nagy aggodalommal tölt el engem” – jelentette ki a kancellár a vasárnapi lapnak nyilatkozva.

Merkel bírálta azt a fejleményt, hogy a kurdokkal zajló megbékélés folyamata 2015-ben megszakadt. „Azt akarjuk, hogy a kurd lakosságnak egyenjogú helye és jó jövője legyen Törökországban” – mondta. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) német megítélés szerint is terrorista alakulat.

Erdogannal tárgyal hétfőn Merkel

A kancellár elmondta, hogy törökországi látogatása során, hétfőn „minden fontos kérdésről” tárgyalni fog Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Visszautasította azt a vádat, hogy a Törökországgal az illegális bevándorlók visszaküldéséről kötött megállapodással egyoldalú függésbe hozta az EU-t Ankarától. „Természetesen vannak kölcsönös függőségek, ezeket nevezheti ön az érdekek kiegyensúlyozása szükségszerűségének is” – mondta a német lap újságírójának.

A török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséről szólva, ami része az EU–Törökország megállapodásnak, Merkel leszögezte, hogy ehhez a megállapodásban rögzített feltételeket teljesíteni kell. „Ez érinti a törökországi normákat, és változtatásokat tesz ott szükségessé” – húzta alá.

Erdogan nemrég elutasította, hogy változtassanak a törökországi terrorellenes törvényen.

Merkel: Figyelemmel kísérem, teljesíti-e Törökország az ígéreteit

Merkel hozzáfűzte: „én arra koncentrálok, hogy gondosan szemmel tartsam, hogyan teljesíti Törökország ígéreteit. Ez idáig megbízhatóan teljesítette őket, és természetesen beszélni fogok a török elnökkel a dolgok állásáról” – jelentette ki a német kancellár.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elvárja Angela Merkel kancellártól, hogy egyértelmű nyilatkozatot tegyen a török államfőnek az alapvető jogok, a demokrácia és a sajtószabadság törökországi korlátozása kapcsán – nyilatkozott Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője a Bild am Sonntag című német vasárnapi lapnak. A politikus szerint Erdogan megsérti a jogállami alapszabályokat, elnyomást és korlátozást valósít meg. „Németország nem hallgathat erről” – hangsúlyozta a Merkel pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) közösen nagykoalícióban kormányzó baloldali párt frakcióvezetője.

Merkelnek látogatása során világos jelzést kell adnia, és a török ellenzék képviselőivel is találkoznia kell – hangsúlyozta Oppermann.

Merkel vasárnap utazik rövid látogatásra Isztambulba, ahol részt vesz az ENSZ segélynyújtási csúcstalálkozóján. Hétfőn Erdogannal is találkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »