Megállt a hullámvasút

Megállt a hullámvasút

Az európai és az ázsiai tőzsdék visszaálltak a brit kilépési népszavazás előtti szintre. Szakértők szerint az nyugtatta meg a piacokat, hogy a briteknek valószínűleg meg kell tartani a tőke és a munkaerő szabad áramlását a kilépés után is, ha továbbra is hozzá akarnak férni a közös piachoz. A brit piacból élő cégek viszont 20 százalékot vesztettek az egy héttel ezelőtti értékükhöz képest. Barack Obama szerint hosszú távon válik majd láthatóvá, hogy megéri-e még európai befektetésekben gondolkodni.

Egy héttel a népszavazás után megállt a hullámvasút a londoni tőzsdén. A referendum előtti állapothoz képest 7 százalék körül van a 250 legnagyobb brit cég vesztesége. Azok a társaságok viszont, amik nem a nemzetközi, hanem a brit piacból élnek, például bankok, biztosítók, az értékük kb. 20 százalékát vesztették el.

„A harmadik negyedévben fog jelentősen lassulni a brit gazdaság. Túl sok a bizonytalanság a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban. A valódi, tartós hatást akkor látjuk majd, ha a tárgyalások megkezdődtek. Most van némi javulás, de azt nem mondanám, hogy a brit gazdaság visszapattant a múlt pénteki zuhanás után. Inkább csak visszakúszik. Jó esetben az év végén tartunk majd ott, mint ahol egy hete voltunk” – mondja Simon Smith brit közgazdász.

A brit folyó fizetési mérleg hiánya rekord magas: több pénz megy ki az országból, mint amennyi bejön. Olyan nagy cégek fontolgatják a kivonulást, mint a Vodafone vagy az Airbus. Mélyponton van a brit fogyasztók bizalma is: utoljára a 2008-as gazdasági válság után terveztek ilyen kevesen befektetést vagy tartós fogyasztási cikkek vásárlását. A Fitch és a Standard and Poors már visszaminősítette a brit gazdaságot, tehát úgy látják: kevésbé biztonságos kölcsönadni a brit kormánynak, mint egy hete. Barack Obama szerint hosszú távon lesz látható, hogy a brit kilépés milyen károkat okozott.

„Szorosan követjük a piaci, tőzsdei, devizaárfolyambeli változásokat. A brit jegybank jól reagált, jelezték, hogy készek beavatkozni. Tehát inkább hosszú távon kérdés, hogy a brit kilépés milyen változást hoz, és megéri-e majd a brit vagy európai gazdaságba fektetni. Az mindenesetre nem segít, hogy a globális növekedés már most is elég gyenge” – festett borús képet az amerikai elnök.

Csütörtökre frankfurti, párizsi és budapesti tőzsdék indexe is visszaállt a népszavazás előtti szintre. Ez annak is köszönhető, hogy az uniós vezetők úgy döntöttek: ha a britek meg akarják tartani az áruk és a tőke szabad áramlását, és hozzá akarnak férni az európai közös piachoz, akkor a munkaerő szabad áramlását, tehát a bevándorlást is meg hagyniuk. Ezt a bevándorlás ellen kampányoló magyar kormány is sikernek tartja.

„A kedd délutáni V4-es csúcs után kiadott nyilatkozat döntő mértékben arról szól, hogy a V4-országok megvédik azoknak a munkavállalóknak az érdekeit, akik Londonban vagy az Egyesült Királyságban vállaltak munkát és ott dolgoznak” – fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A magyar tőzsde helyreállását jelzi, hogy a forint is visszaerősödött a 316 körüli szintre az euróval szemben, a brexit utáni 323-ról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »