Megállapodás – négy évig tartó ostrom után evakuálják Damaszkusz egyik elővárosát

Megállapodás született a szíriai kormányerők és felkelők között arról, hogy az összes civil és fegyveres távozhat négy éve ostromgyűrűbe zárt, felkelők kezén lévő damaszkuszi elővárosból, Darajából – közölte csütörtökön Abu Dzsamal, a Líva Súda al-Iszlám nevű felkelőszervezet századosa.

Dzsamal szerint mintegy 5 ezer civil és fegyveres evakuálását pénteken kezdik meg, és a művelet két vagy három napig fog tartani. A hírt a SANA szíriai állami hírügynökség is megerősítette. A tájékoztatás szerint 700 fegyveres távozhat a nagy részt felkelők kezén lévő Idlíbbe, míg 4000 civilt menedékhelyekre visznek. Egy szíriai katonai forrás hozzátette: a következő lépés az, hogy a hadsereg behatol Darajába.

Az ENSZ szerint a városban rengetegen haltak meg a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt is. A szíriai elnök egyik tanácsadója ezzel kapcsolatban korábban kijelentette, “senki sem éhezik Darajában”, amely “annyi borsót, babot és vad bogyósgyümölcsöt termeszt, amely egész Szíriának elég lenne”. Darajába először idén júniusban érkezett humanitárius segély.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »