Megállapodás körvonalazódik a CDU/CSU-ban

Megállapodás körvonalazódik a jobbközép német CDU/CSU pártszövetségben a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felső határ ügyében vasárnap esti német sajtójelentések szerint.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU berlini székházában a pártszövetség vezetőinek részvételével vasárnap reggel elkezdett tárgyalásokról kiszivárgott értesülések szerint a pártszövetség azt az álláspontot képviseli majd a liberális FDP-vel és a Zöldekkel folytatandó koalíciós tárgyalásokon, hogy a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU követelésében szereplő merev, évi 200 ezer fős felső határ helyett vezessenek be “egyfajta lélegző plafont” a menekültügyben, a munkavállalási célú bevándorlást pedig szabályozzák egy új törvényben – jelentette az ARD országos közszolgálati televízió.

Az elképzelés szerint a “lélegző plafon” azt jelentené, hogy az alaptörvényben garantált politikai menedékjog továbbra is érintetlen, és nem vezetnek be korlátozást mindazokkal kapcsolatban sem, akik a genfi nemzetközi menekültügyi egyezmény alapján menekült státuszra jogosultak, valamint továbbra sem utasítanak vissza a határon senkit, aki jelzi, hogy azért akar belépni az országba, hogy menedéket kérjen. Azonban a nemzetközi védelem valamennyi további formája alapján németországi tartózkodási jogot szerző emberek, illetve a menekültek családegyesítési joga révén Németországba érkező családtagok számát úgy kell alakítani, hogy a politikai menedékjogtól a családegyesítésig minden lehetséges jogalapot együttvéve az érkezők száma ne haladja meg az évi 200 ezer főt.
 

A rendszer másik eleme a menekültügytől teljes mértékben független bevándorlási törvény, amely azt szabályozza, hogy milyen feltételekkel költözhetnek Németországba emberek az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országokból azzal a szándékkal, hogy munkát vállaljanak.
 

A ZDF országos köztelevízió úgy tudja, hogy felső határ helyett “egyfajta menekültkontingenseken” alapuló megoldásra jutottak a testvérpártok, azt az álláspontot képviselik majd a koalíciós tárgyalásokon a menekültügyben, hogy Németország évente egy legfeljebb 200 ezer fős kontingenst – csoportot – fogadjon be humanitárius alapon, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésében.
 

Más források szerint a rendszer egyik eleme az lehet, hogy humanitárius válsághelyzetben el lehet térni a nem rideg korlátként, hanem “célszámként” megjelölt évi 200 ezer főtől.
 

A CDU és a CSU a migráció témája mellett egy sor további vitatott ügyben, például a nyugdíjrendszer továbbfejlesztése, az EU reformja és az országos népszavazás intézménye bevezetésének kérdésében is igyekeznek megállapodni. Ha sikerrel járnak, elkezdődhetnek az FDP-vel és a Zöldekkel a koalíciós egyeztetések, amelyeken a CDU és a CSU a kompromisszumok révén egységes álláspontot képviselhet.
 

Várakozások szerint végül valamennyi nyitott kérdésben megállapodnak majd a testvérpártok, de az első koalíciós egyeztetéseket, a közös kormányzás lehetőségének feltárást szolgáló úgynevezett szondázó megbeszéléseket majd csak az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után tartják meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »