Megáldották az új alsóörsi plébániaépületet

A Veszprém megyei Alsóörs nemrégiben elkészült plébániaépületét április 10-én, vasárnap áldotta meg Márfi Gyula veszprémi érsek. A főpásztor az ünnepség keretében négy fiatalt a bérmálás szentségében részesített.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Márfi Gyula plébániakertben mondott beszédéből kitűnt, milyen rövid idő készült el az új épület, hiszen mindössze tíz hónap telt el a tavaly júniusi alapkőletétel óta. A Gillich László mérnök tervei nyomán felépült ház, tetőterében közösségi térrel, harmonikusan összekapcsolódik a templommal, illeszkedve megjelenéséhez. „Legyen ez a ház a szeretet, a béke, az összetartozás, a közösségi építkezés háza” – mondta a főpásztor az épület megáldásakor.

Hebling Zsolt, a község polgármestere beszédében felidézte a templom múltját, hiszen gyermekkorából emlékszik még arra az időre, amikor a régi iskolaépület utcafrontra néző tantermében tartották a vasárnapi miséket. Aztán sokkal később megépült a mai templom, ami öt éve a Boldog Gizella királyné-plébánia nevet kapta. A polgármester elmondta, a plébániaépületet az egyházközség, a főegyházmegye, a magyar állam, az önkormányzat hozzájárulásából és a hívek adakozásából tudták felépíteni, és méltatta Berkes Péter plébános szerepét is. Hebling Zsolt az Alsóörshöz ezer szállal kötődő festőművész, Kneipert László Krisztusfej című, csaknem száz éve készült festményét adományozta az egyházközségnek, az alkotás ezentúl a templomot fogja gazdagítani.

A plébániaépület megáldása után bemutatott szentmisén Márfi Gyula szentbeszédében saját életéből említett példával szemléltette az Úr felismerésének akadályait. A főpásztor szerint sokszor észre sem vesszük megjelenését, vagy jó esetben utólag jövünk rá, sejdítjük meg gondviselő jelenlétét életünkben. A keresztények mai megpróbáltatásairól is szólt, hiszen vértanúk ma is vannak: számítások szerint minden percben meghal egy keresztény ember a világon a hite miatt.

A mise keretében négy – alsóörsi és szentkirályszabadjai – fiatal részesült a bérmálás szentségében. A szertartás végén Decsiné Kiss Márta nyugalmazott kántor köszöntötte Márfi Gyula érseket.


Az új plébániaépület közösségi terét örömmel vették birtokba a gyerekek és a kórustagok, megfelelő körülmények között folynak már itt is a foglalkozások. Az udvaron elkészült a fából ácsolt gépkocsibeálló, a kertben zöld pázsit övezi az épületet, a kerítések mellett tuják sorakoznak.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Novák Katalin, Zórád Ferenc

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »