Megakadt a Köpcös kiadása az Egyesült Államoknak

A mexikói bíróság ideiglenesen leállította az El Chapo (Köpcös) néven elhíresült drogbáró Egyesült Államoknak való kiadatási eljárását a védelem fellebbezése után.

Joaquín Guzmán ügyvédje, Jose Refugio Rodriguez az AP-nek úgy nyilatkozott, néhány bűncselekmény már elévült azok közül, melyekkel az USA ügyfelét vádolja, illetve némelyik vád esetében a közvetlen bizonyíték is hiányzik – olvasható a BBC-n.

Mexikó májusban hagyta jóvá a Sinaloa drogkartell vezetőjének kiadatását, miután az Egyesült Államok ígéretet tett rá, hogy El Chapónak nem kell halálbüntetésre számítania. A brit közszolgálati csatorna internetes felületén ugyanakkor kiemeli, akár évekbe is telhet, mire Guzmánt ténylegesen átadhatják az USA-nak, ahol gyilkosság és kábítószer-csempészet vádjával kell bíróság elé állnia.

Márciusban jelentette be Jose Refugio Rodriguez ügyvéd, hogy ügyfele a mexikói börtönben elszenvedett megpróbáltatások, például az alvásmegvonás miatt azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »