Meg vannak számlálva a horvát kormány napjai

Meg vannak számlálva a horvát kormány napjai

Horvátország számára nincs megállás, állandóan folynak a tárgyalások arról, hogy hogyan vészelje át az ország történelmének eddigi legnagyobb politikai válságát.

Minden nap arra számítanak, végre megszületik a döntés arról, hogy fennmarad-e a Tihomir Orešković horvát miniszterelnök által vezetett kormány, átszervezik-e a kormányt, vagy pedig közel fél év elteltével ismét parlamenti választásokat írnak ki.

A horvát kormánykoalíció kisebb pártja, vagyis a Híd Függetlenek Listája (Most) székházában késő éjjelig folytak a tárgyalások Božo Petrov kormányalelnök, a Híd elnöke vezetésével, miután tegnap Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke kijelentette, hogy a politikai válság megoldása érdekében hajlandó lemondani azzal a feltétellel, hogy Petrov és Orešković is így tesznek.

Ebben az esetben a HDZ adná az új kormányfőt.

Miután Orešković arra szólította fel Karamarkót és Petrovot, hogy lépjenek ki a kormányból, a HDZ átadta a szábornak a miniszterelnök visszahívásáról szóló kérelmét, amit a szábor azonnal napirendre is tűzött.

Petrov utoljára azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó részt venni a kormány átalakításában, amit Karamarko szorgalmazott, és ha a HDZ továbbra is ragaszkodik ehhez, akkor Horvátországban rendkívüli parlamenti választásokat fognak tartani.

A legbefolyásosabb ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP), amely úgy tűnt, támogatni fogja a HDZ javaslatát a miniszterelnök visszahívásáról, úgy véli: az ország érdeke az, hogy mielőbb választásokat tartsanak, ha lehet, már június közepén.

Petrov egyébként tegnap arra kérte a HDZ-t, hogy bírja jobb belátásra elnökét, Karamarkót, és mondjon le, mert csak így folytathatja munkáját Orešković, a HDZ és a Most. Petrov, a Most vezetője szerint pártjának nincs baja a HDZ-vel, csak Karamarkóval.

A horvát parlament ma ismét ülésezik a megoldást keresve.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »