Még szupercella is kialakult a tegnapi vihar során

Még szupercella is kialakult a tegnapi vihar során

Nem történt személyi sérülés a tegnapi vihar miatt az országban. A tűzoltókat 30 helyszínre riasztották országszerte. A katasztrófavédelem közlése szerint jellemzően Komárom-Esztergom megyében okozott nagyobb károkat a vihar, Szolnokon pedig két autót kellett kimenteni egy aluljáróból.

Leszakadt az ég, miután szombaton egy hidegfront érte el az országot. Celldömölkön még szupercella is kialakult. „A szupercella olyan önmagát, akár több óráig is fenntartó zivatarfelhő, amely kialakításához elég speciális légköri viszonyokra van szükség, például a magasban nagyon erős szélnek kell lennie” – magyarázta Üveges Zoltán meteorológus.

Budapesten a XVII. kerületben még vasárnap délután is a sarat lapátolták a Nemesbük utcában. A lakók abban bíznak, hogy az önkormányzat mielőbb kialakítja az árvízvédelmi rendszert. „Alá is írtunk egy petíciót, hogy nagyon jó lenne, ha az önkormányzat megpróbálná rendezni ennek a szántóföldnek a vízelvezetését, mert ez így igazából szélmalomharc, mert így csak azon múlik, hogy ezt mikor fogjuk újra és újra megcsinálni, hogy hányszor fog leszakadni az ég” – mondta Berzsenyi Máté.

Jellemzően Komárom-Esztergom megyében vannak nagyobb viharkárok. Az özönvízszerű eső lakhatatlanná tett egy házat. Kecskéden pedig a főúton okozott problémát a felhőszakadás. A vízelvezetők nem tudták elvezetni a csapadékot, így az beszivárgott a szuterénekbe.

Személyi sérülés nem történt, de Szolnokon két autót is ki kellett menteni a magas vízszint miatt. A szombati viharral összefüggésben összesen 30 helyszínre riasztották országszerte a tűzoltókat. „Jellemzően Komárom-Esztergom megyében okozott károkat a vihar. Itt Bokodon és Oroszlányban is lakóépületeket öntött el a víz. Bokodon egy családi ház falai annyira feláztak, hogy lakhatatlanná vált az épület. A környék közelében, az Oroszlány és Tatabánya közötti vasúti szakaszon a vasúti töltés ázott fel. Pest megyében a 31-es számú főúton, Maglód és Mende között a nagy mennyiségű csapadékvíz a földet rámosta az útra, így az veszélyessé vált és csúszóssá, ezt kellett eltávolítani a kollégáimnak. Szolnokon egy aluljáróból kellett kimentenünk két személygépjárművet, illetve a benne utazókat. Itt a nagy mennyiségű esővíz olyan magas volt az útszakaszon, hogy elakadtak benne a járművek, őket kellett kimenteni” – fogalmazott Hajdu Márton szóvivő.

A viharkárok felmérése még csak most kezdődik, de a csapadékos időjárás újabb problémákat okozhat. „A nézők továbbra is készülhetnek zivatarokra, azonban olyan szupercellás viharokra, mint amelyek szombat délután kialakultak, talán már nem. A zivatarokat leginkább felhőszakadás kíséri majd, elsősorban a nappali órákban alakulhat ki olyan zivatar, eső társulhat és főként az Alföldön, valamint a nyugati, észak-nyugati megyékben” – mondta Üveges Zoltán.

A várható felhőszakadások, záporok és zivatarok miatt hétfő estig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »