Még sosem öltek meg ennyi embert Brazíliában

Rekordot döntött a gyilkosságok száma Brazíliában: 2014-ben 163 emberölés jutott egy napra, ami alapján a dél-amerikai ország a világ legerőszakosabb állama az abszolút számokat tekintve – derült ki egy szerdán közzétett jelentésből.

A Brazil Közbiztonsági Központ nevű nemkormányzati szervezet és az IPEA gazdaságkutató intézet közös vizsgálata szerint 2014-ben az előző évhez képest 3,8 százalékkal több emberölést követtek el: 59 627 esetet regisztráltak. A jelentés készítői megjegyezték, hogy Brazíliában az utóbbi évtizedben 21 százalékkal emelkedett a gyilkosságok száma.

„Brazília történetében még soha nem regisztráltak ennyi gyilkosságot” – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek a csoportot vezető Renato Sergio de Lima.

Az Erőszakatlasz 2016 című jelentésből kiderül, hogy a gyilkosságok száma az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés elleni Hivatalának (UNODC) statisztikai adatai szerint a több mint 200 milliós Brazíliában a legnagyobb a világon. A lakosság méretéhez viszonyítva azonban nem a dél-amerikai ország vezeti a listát, 100 ezer főre ugyanis „csak” 29 emberölés jut, amivel Brazília például Venezuela vagy Honduras mögött foglal helyet, viszont így is jóval meghaladja azt a küszöböt – a 100 ezer lakosonkénti 10 gyilkosságot –, amelynek átlépése a világszervezet rendszerezése szerint „járványszerű erőszakra” utal.

Sao Paulóban a legrosszabb a helyzet

Renato Sérgio de Lima „szégyennek” nevezte a mostani gyilkossági statisztikákat, és annak a véleményének adott hangot, hogy „Brazília nem foglalkozik ezzel a problémával”.

Brazília tagállamai közül a leggazdagabbnak számító Sao Paulóban a legrosszabb a helyzet. Az ország délkeleti részén található térségben 2014-ben 6131 gyilkosságot követtek el, míg a második helyen az északkeleten lévő Bahia áll 5733 regisztrált emberöléssel. A harmadik helyezett a 2016-os nyári olimpiai játékoknak otthont adó Rio de Janeiro szövetségi állam, ahol 5522 gyilkosságot jegyeztek fel 2014-ben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »