Még nincs szerződés az '56-os dalról

Még nincs szerződés az '56-os dalról

Egyre érdekesebb az 1956-os emlékév hivatalos dalának kálváriája. Miután ugyanis szerettük volna látni az erről szóló dokumentumokat, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária válaszában közölte lapunkkal, még nem írták alá az ezzel kapcsolatos szerződést.

Egyre érdekesebb fordulatokat vesz az 1956-os emlékév „tiszteletére” elkészített dal, az Egy szabad országért története, az illetékesek ugyanis nyolc nap után először válaszoltak lapunknak az ügyben. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója levelében azt közölte, hogy azért nem kaphatjuk meg a dalra vonatkozó szerződést, mert a felek még tárgyalásokat folytatnak, a végleges szerződés aláírása még nem történt meg, így egyelőre kifizetés sem történt. Így lapunk közérdekű adatigénylésének nem tudnak eleget tenni.

Ez már csak azért is pikáns, mert a világhírű amerikai dalszerző, Desmond Child által jegyzett, amúgy egy saját magától átemelt 2007-es szám „újraértelmezéséről” a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Tallai Gábor úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: „az egész költségvetés, benne a szerző honoráriuma, a magyar és az angol változat feléneklése, az összes utómunka 50 millió forint volt. Aki ismeri a szakmát, elismerően fog csettinteni.”

Nagy kérdés tehát továbbra is, mi került 50 millió adóforintba. Zeneipari szakemberek, hangmérnökök segítségével ugyanis korábban kikalkuláltuk: a legdurvább esetben is legfeljebb tízmillióba kerülhet egy ilyen felvétel. Az énekesek, az ötvenhat tagú kórus, illetve saját bevallása szerint maga Desmond Child sem kért honoráriumot. Így a kiadásoknak elvileg csak a felvételekre, a technikai munkákra kell korlátozódnia, ami kizárt, hogy annyi legyen, ebből az összegből nagyjából huszonöt zenekar tudna tíz-tíz számos nagylemezt felvenni profi körülmények között.

Az pedig még további kérdéseket vet fel, hogy ha nincs aláírt szerződés, akkor hogyan lehet nyilatkozni arról, hogy mekkora költségek vannak. Ahogy az is érdekes, hogy bő egy hónappal a felvételek után miért nem készült még hivatalos irat az egyébként hangsúlyosan kezelt munkáról, amire Childot állítólag még áprilisi washingtoni látogatásán kérte fel Orbán Viktor. Erről később úgy nyilatkoztak: „a miniszterelnök nem rendelt dalt…, hanem felvetette, vállalná-e a megírását”.

Ami a szerződést illeti, Schmidt Mária levelét azzal zárta, adatigénylésének elutasítása miatt lapunk harminc napon belül keresettel élhet a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »