„Még nem szűnt meg a migrációs helyzet”

„Még nem szűnt meg a migrációs helyzet”

Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Szerbia migrációval érintett polgármesterei találkoztak Mórahalmon, ahol több hivatalos és civil szervezettel vitatták meg a bevándorlás okozta problémáikat, illetve összehasonlították az országok eltérő álláspontjait. Mórahalom polgármestere kiemelte, a migrációs helyzet még nem szűnt meg, és a településeknek fel kell készülniük, hogy további segítséget kell adniuk a menekülthelyzetben.

Egy évvel ezelőtt nap mint nap százával érkeztek migránsok Mórahalom környékére. A határzár felállítása után ugyan lecsökkent az illegális határátlépők száma, de Mórahalom polgármestere szerint így is fel kell készülni a menekülthelyzetre a határmenti településeknek.

A megbeszélésen a Máltai Szeretetszolgálat egyik vezetője is részt vett, aki kérdésünkre elmondta, hogy ők csak a tranzitzónákban lévő, menekültügyi eljárás alatt álló migránsoknak tudnak segíteni. A több száz senki földjén rekedt emberen nem tudnak, mert a szerb a hatóságok nem engedik. „A tranzitzónában minden ellátást megkap, amelyre szüksége van. Tehát az elesett ember a tranzitzónán kívül van, ahol pedig sajnos az elmondottak szerint nem tudunk megjelenni a kiegészítő egészségügyi és karitatív tevékenységükkel” – fogalmazott Solymári Dániel nemzetközi programvezető.

A menekültügyi szervezetek többször bírálták Magyarországot, hogy azokat a menekülteket, akik a kerítés megbontásával illegálisan lépnek be az országba, azokkal a magyar hatóságok erőszakosan bánnak. „Ez nem egy új jelenség, és nem tudjuk pontosan, hogy kik azok, akik agresszívan lépnek fel. Tehát az elmúlt hetekben személyesen beszélgetve menedékkérőkkel a tranzitzóna előtt, a kerítésen keresztül vagy éppen szerb területen ez egy visszatérő jelenség, hogy arról számolnak be, hogy a kerítésen, illegálisan átlépve egyenruhás emberek erőszakosan bánnak velük, de nem tudják megmondani pontosan, hogy ezek az egyenruhás emberek kicsodák. Rendőrök, katonák, polgárőrök, mezőőrök vagy más egyéb, akár adott esetben valamilyen önjelölt paramilitáris csoportnak az emberei” – nyilatkozta Kékesi Márk, a Migráns Szolidaritás Csoport Szeged szóvivő,je.

A mai napig több mint 23 ezren léptek Magyarországra, legnagyobb többségük illegálisan. Közel 5 ezer fő adott be menekültkérelmet a déli határszakaszon lévő tranzitzónákban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »