Még nagy a dilemma a lakásvásárlás körül

Tovább javultak a fővárosi lakáspiaci várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérése szerint, Kelet-Magyarországon ugyanakkor stagnáló, Nyugat-Magyarországon pedig kissé romló piaci helyzetet várnak a következő egy évben az ingatlanos vállalkozások.

A lakásvásárlási és -építési várakozások kissé tovább erősödtek a januári felmérés óta. Bár 4 százalékkal kevesebben lettek azok, akik biztosan lakást vennének vagy építenének a következő egy évben, ugyanakkor az ezt valószínűsítők köre 22 százalékkal nőtt, vélhetően a lakáspolitikai intézkedéscsomag miatt – mondta el Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A felmérésbe bevont, ingatlanokkal foglalkozó cégek 38 százaléka úgy gondolta, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jelentősen növeli majd a lakásépítések számát. A válaszadók 46 százaléka kisebb növekedésre, míg 16 százaléka stagnálásra számít.

A csok kiterjesztése a válaszadók 62 százaléka szerint élénkíti a forgalmat a használt lakások piacán, 32 százalék viszont nem. A megkérdezettek 6 százaléka egyenesen azon a véleményen volt, hogy emiatt a forgalom még csökken is.

Emelkedhetnek az árak

A felmérés résztvevőinek 70 százaléka arra számít, hogy a csok hatására emelkednek a lakásárak, 27 százalékuk nem vár ebben érdemi hatást.

A nemzeti otthonteremtési közösség (nok) lakásépítésre gyakorolt pozitív hatását a megkérdezettek egyharmada tartja valószínűnek, kétharmaduk nem vár érdemi hatást.

Az építési telkek piacán tovább javultak a várakozások, minden vizsgált térségre számottevő túlkereslet jellemző. A válaszadók két számjegyű áremelkedésre számítanak a következő egy évben, Budapesten 15, vidéken 10 százalék körülire.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »