Még keresik a két szírt, aki robbantani akart

Továbbra is keresik a német hatóságok azt a két szír bevándorlót, aki Chemnitz városában akart bombát robbantani.

A rendőrség a berlini Tegel repülőtéren előállított egy férfit, de nem tudni, hogy a keresett férfiak egyikéről van-e szó. A huszonéves férfiak menekültként érkeztek az országba.

A bombát egy 22 éves szír férfi készítette Chemnitzben, aki a gyanú szerint a pályaudvaron robbantott volna. Dzsaber al-Bakr tavaly érkezett Németországba, és meg is kapta a menekültstátust.

„Azt a szörnyű érzést senkinek nem kívánom, hogy fogalmad sincs, mi történik, aztán kiderül, hogy közvetlenül a szomszédodban készültek a bombák, amelyek akár fel is robbanhattak volna” – nyilatkozta Ingrid Saube, az elkövető egyik szomszédja.

A szír férfi elmenekült, jelenleg is szökésben van, és a lakótársát is keresik, akivel közösen bérelte a lakást. Három társukat viszont elfogták a rendőrök, ők szerezhették be a bombák alkatrészeit.

„Pénteken kaptunk egy tippet a belföldi hírszerzéstől, hogy elkövetők bombatámadásra készülnek. Egy éjszaka alatt összeállítottuk az akciótervet, és meghatároztuk a tartózkodási helyüket. A támadáshoz készített eszközöket lefoglaltuk” – mondta a rendőrségi szóvivő, Tom Bernhardt.

Németországban az idén nyáron két terrortámadásnak minősített eset is volt. Egy vonat utasait késsel sebesítette meg egy támadó, egy másik esetben pedig egy férfi saját magát robbantotta fel egy szórakozóhely bejárata előtt. Civil áldozat egyik esetben se volt.

Szombat óta keresik a rendőrök a robbanószerkezetek készítőjét és a tettestársát, már több mint 80 bejelentést kaptak, amelyeket egyenként kivizsgálnak. Átmenetileg a Chemnitzben szolgáló rendőrök számát is megkétszerezték.

Németországban kvótarendszer alapján osztják szét a menekülteket a tartományok között. A keleti tartományokba tizedannyi embert küldtek, mint a nyugatiakba a bevándorlóellenesség miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »