Még idén eleshet az Iszlám Állam fellegvára – ha addig nem esnek egymásnak ellenfelei

Még idén eleshet az Iszlám Állam fellegvára – ha addig nem esnek egymásnak ellenfelei

Még meg sem kezdődött az Iszlám Állam legnagyobb városának ostroma, máris egymásnak estek a terroristák ellen harcoló erők, ki vonulhasson be a városba.

A tervek szerint néhány napon belül megkezdődhet az Iszlám Állam iraki fellegvárának tartott Moszul felszabadítására irányuló hadművelet – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség török, amerikai és iraki tisztviselőkre hivatkozva.

A katonai beavatkozásban az a több ezer iraki szunnita önkéntes is részt vesz, akiket a török haderő tavaly december óta képzett ki az észak-iraki Basika táborban. A Törökország által felfegyverzett szunnita katonák a Kurd Regionális Kormányzat haderejével, a pesmergákkal együtt indítják majd meg az ostromot – véli tudni a török sajtó. Ankara Washington támogatásával készül a várhatón még októberben megkezdődő katonai beavatkozásra.

Törökország és Irak kormánya között ugyanakkor a közelmúltban ismét fellángolt a vita amiatt, hogy a csaknem egy éve Moszul közelében állomásozó török csapatok sértik-e Irak szuverenitását.

Bagdad megszálló erőnek tekinti a török csapatokat,

és többször az ország elhagyására szólította fel őket. Törökország a Basika táborban iraki szunnita önkénteseket képez ki és fegyverez fel az észak-iraki kurd autonóm térség fegyveres erőivel (pesmerga) együttműködésben indítandó támadáshoz.

A bagdadi vezetés ugyanakkor inkább a síita muzulmán felekezetű katonáival vonulna be Moszulba. A török kormány úgy véli, hogy

a lépés vallási ellentéteket szítana,

aminek következtében menekültek százezrei kelhetnek útra a 1,5 milliós, többségében szunniták lakta városból. Az utóbbi napokban folyamatosan érkeznek a török páncélautók az Irakkal szomszédos, délkeleti Sirnak tartomány Habur átkelőhelyéhez, hogy biztosítsák a határ védelmét.

Hulusi Akar török vezérkari főnök pénteken az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen a terrorizmusellenes nemzetközi koalícióba tartozó országok vezérkari főnökeinek találkozóján. Legutóbb fél évvel ezelőtt rendeztek hasonló összejövetelt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »