Még el sem kezdték az uszodák építését

Még el sem kezdték az uszodák építését

Tornatermek, tantermek és tanuszodák építését jelentette be csütörtökön a fejlesztési tárca helyettes államtitkára. A probléma csak az, hogy a programot pontosan két éve a kormányfő, majd 2014 őszén minisztere, Balog Zoltán is meghirdette, és az akkori ígéretek szerint az uszodák egy részének már állnia kellene. Ehelyett a mai napig csak a tantermek egy része készült el.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök 2014 tavaszán, még a választások előtt meghirdette, hogy országszerte „fapados tanuszodák” tucatjait építik föl, tegnap kiderült, az eltelt két esztendőben alig történt előrelépés az ügyben. Boros Anitának, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkárának a szavaiból kiderült: még csak most fog lezárulni a tanuszodák kivitelezőinek kiválasztására kiírt 18 közbeszerzési eljárás, hat esetben pedig az eljárás dokumentációja sem készült el. Vagyis most már csak 24 tanuszodáról van szó, holott eredetileg kétszer ennyi, 48 létesítmény megépítéséről beszéltek. De még 2014 októberében is, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere „hivatalosan” elindította a projektet, 32 uszodát említett. Mindenesetre tény, hogy az ígéretek alapján már 2014 decemberére 11 településen át kellett volna adni a könnyűszerkezetes, egy darab 25×15 méteres medencét, illetve egy 12×6 méteres tanmedencét magában foglaló, légsátorral fedett, egyszintes, öltözőblokkal ellátott létesítményeket. A kormányzat 2014-ben azt is megígérte, hogy a 32 tanuszoda két éven belül elkészül majd.

Boros Anita tegnap arról beszélt, hogy a tanuszodák építését is magában foglaló nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program beruházásai a 2016/2017-es tanévben fejeződhetnek be. Ennek részeként tantermeket, 25 tornatermet, 24 tanuszodát létesítenek, és öt komplett iskolafejlesztést valósítanak meg, amelyekre külön-külön 3 milliárd forint jut az idén. A teljes program 78 projektjére 38,7 milliárd forintot fordítanak 2014 és 2018 között, mindezt központi költségvetési forrásból fedezik. Beszámolója szerint a program első ütemében szereplő 24 helyszínből 10-en már átadták az új tantermeket, nevezetesen: Csanádpalotán, Diósdon, Dunaharasztiban, Dunakeszin, Győrújbaráton, Nagykovácsiban, Petőfiszálláson, Sződön, Telkiben és Vácdukán. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) honlapján szereplő információk szerint e települések iskoláit 33 új tanteremmel bővítették, több helyen pedig csoportszobát, fejlesztőhelyiséget, melegítőkonyhát alakítottak ki.

Legfontosabb cél a teremhiány kezelése

Boros Anita szerint a program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon átfogó iskolafejlesztés valósulhat meg, 25 településen pedig a helyi igényekhez igazodva különböző méretű új tornatermek, illetve tornaszobák létesülnek. Gondot fordítanak a kiszolgálóépületekre, öltözőkre, tornaszerek tárolására alkalmas helyiségekre is. – A beruházások legfontosabb célja a tanteremhiány kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek megteremtése – tudatta a helyettes államtitkár. A program keretében elkészült tantermek és tornatermek a helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnek, a tanuszodák viszont az államéi lesznek, vagyonkezelőjük és üzemeltetőjük az NSK lesz.

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány által évek óta ígért, de máig el nem indult tornaterem- és tanuszoda-fejlesztési program olvadjon bele a nemzeti stadionfejlesztési programba. Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője szerint sok helyen a gyerekek ma is „elméleti testnevelésórákon” vesznek részt, mert az iskolájukban nincs alkalmas terem a legegyszerűbb kidobós játékra sem. Emlékeztetett: Balog Zoltán a 2014-es önkormányzati kampányban tette le az új putnoki tanuszoda alapkövét, de azóta egy kapavágás sem történt. – Ha tanuszodából is annyi épült volna az elmúlt években, mint üresen álló stadionokból, ma nem csak üres ígéretekkel volna tele a padlás – fogalmazott a képviselő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »