Még dolgozunk – így áll a Klik az ombudsman által feltárt hibákkal

Még dolgozunk – így áll a Klik az ombudsman által feltárt hibákkal

Hiányos a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatáshoz való hozzáférése, a Klebelsberg Központnak idő kell.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának kedden közzétett vizsgálatában mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében. Székely László ombudsman megállapította, hogy a sajátos nevelési igényű, integrált oktatásra jogosult tanulók a szakemberek, vagyis logopédus, pszichológus hiánya miatt nem jutottak hozzá a szakvélemény szerinti ellátáshoz, illetve gondot jelent a gyerekek számára megfelelő iskolát találni. Súlyos problémának nevezte Székely, hogy a fenntartóknak nincsenek meg a szükséges forrásaik.

A vizsgálat megállapításai közül kiemelkedik a szakemberhiány, aminek következtében nagyon komoly fejlődési lemaradást szenvedhetnek el a speciális oktatásra szoruló gyerekek. A probléma nem új keletű, két éve a budapesti Neptun Utcai Óvoda bezárása is kisebb vihart kavart, mert az áthelyezett speciális oktatást igénylő gyerekek az új iskoláikban nem kapták meg a megfelelő körülményeket.

Csütörtöki reakciójában a Klebelsberg Központ – egyéb hiányosságokra nem reagálva – azt írta, hogy “folyamatosan bővülnek a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó szakemberek képzési lehetőségei”. Példaként említik, hogy a kormány kiterjesztette a Klebelsberg Ösztöndíjat a gyógypedagógiai alapszakos hallgatókra, és ezzel párhuzamosan a debreceni és a nyíregyházi egyetemen is elindult gyógypedagógus-képzés. Különösen érdekes a közlemény azon sora, ami a Klebelsberg Központ olyan feladatairól ír, amiről pont azt állapította meg az ombudsman, hogy nem érnek el eredményt:

Emellett a tankerületi központok munkáltatói hatáskörükben eljárva szervezik a szakos ellátás biztosítását, illetve folyamatosan hirdetik a gyógypedagógiai állásokat.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »