Még az atomszemétbe is belenyúl Mészáros 

Még az atomszemétbe is belenyúl Mészáros 

A West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. építheti Püspökszilágyban radioaktívhulladék-tárolót – szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben a hvg.hu.

A hivatalos nevén Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitás-felszabadítása, biztonságnövelése következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment és kapcsolódó infrastruktúra kialakítását a két cég konzorciuma 835,6 millió forintért vállalta, valamivel olcsóbban, mint a 846 milliós fedezet.

A nyílt eljárás már a második próbálkozás volt a kiíró, állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. részéről. Az előző, tavaly augusztusban kiírt tender eredménytelen lett, ugyanis a legolcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó is 930 millió forintot kért. Ebben a konzorciumban szintén részt vett a miniszterelnök veje, Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila tulajdonában levő WHB, ám akkor még a Mecsekérc Zrt.-vel párban. Ez utóbbi cég most külön próbálkozott, de csak a második legjobb helyre futotta, bár szintén a kereten belül maradt 841 milliós ajánlatával.

Hírdetés

A püspökszilágyi létesítmény egyike a paksi erőmű három hulladéktárolójának. Az akkori ajánlások alapján 1971-ben tervezték és öt évvel később helyezték üzembe, 1998-ig az ÁNTSZ üzemeltette. Itt ugyanis nem csak az erőmű hulladékát dolgozzák fel, de az egész országban keletkező radioaktív anyagokat.

Persze Mészárosnak nem ez az első sikere e területen sem:

Ugye nem gondolták, hogy Mészáros kimarad a Paks bizniszből?

A Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé a bejelentést, melynek értelmében a cseh Královopolská Ria (KP RIA) magyarországi leányvállalatában többségi befolyást szerzett az Opimus Group Nyrt. és a Konzum Nyrt. Igen, jól emlékeznek, ezek Mészáros Lőrinc cégei. És mivel is foglalkozik a KP RIA? Mi mással, mint atomerőművi fejlesztésekkel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »