Még a Századvég szerint is rontott a Fidesz

Február óta először adott ki nyilvános közvélemény-kutatási adatot a kormányközeli cég.

A Századvég júniusi közvélemény-kutatása szerint a pártok versenyében továbbra is a Fidesz vezet. Igaz, február óta a mostani az első nyilvános közvélemény-kutatási adatuk. Akkor 34 százalékon állt a teljes népesség körében a kormánypárt, most 29-en, azaz rontott a Fidesz. Igaz, félidőben ez is biztató adat lehet az Orbán Viktor miniszterelnök vezette párt számára.

A teljes népességben a Jobbik 13, az MSZP 9 százalékon áll. A DK támogatottsága a teljes népesség körében 5, az LMP-é 3 százalék. A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll. A Jobbikra 24, az MSZP-re 16 százalék voksolna. Ebben a választói csoportban a DK-t 8, míg az LMP-t 4 százaléknyian támogatják.

Tíz éve az élen

A cég pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a „legnagyobb jobbközép néppárt” 2006 nyara óta, vagyis tíz éve áll a rangsor élén. A Századvég felidézte: 2006 nyarán kezdődött az a jobboldali fordulat a magyar belpolitikában, amelynek eredményeként a Fidesz tartósan átvette a vezetést a pártok versenyében. Ez mai napig változatlan, függetlenül attól, hogy időközben a párt támogatottsága, a politikai ciklusok természetének megfelelően, időközönként csökken vagy emelkedik – írták.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást június 1-5. között, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú ember megkérdezésével készítette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »