Még a holtakat sem tisztelik! Illegális hulladéklerakó a farkasréti zsidó temetőben

Ugyan a mindennapjaink része lett templomfosztogatás, illetve a temetődúlás, de az azért ma is nagyobb megütközést kelt, ha egy elméletileg szakrális helyre egyesek egyenesen illegális hulladéklerakóként tekintenek.

Mikor a Farkasréti temetőben egy sírra nem mécses, virág, kavics stb., hanem egy egészen konkrétan egy gumiabroncs kerül akkor az ember önkéntelenül megkérdezi magától, hogy

milyen a lelke annak aki nem csak a természetet, hanem a holtakat sem tiszteli?

Mellesleg a hulladékvadász.hu által kiszúrt érintett terület – a beszámolók szerint – nem a Budapesti Temetkezési Intézethez, hanem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (MAZSIHISZ) tartozik. Megkerestem tehát a felelős fenntartót, hogy mi az álláspontja az első látásra kegyeletsértő körülményekről. Mellesleg: a hulladékvadász.hu ügyeletes szerkesztője tizenhét napja tette fel a honlapjára az áldatlan állapotokat bemutató galériát, a kezdeményezés és szokása szerint ezzel együtt értesítette az illetékeseket. Tizenegy nap – tehát alig két hét után – mi megkaptuk a feleletet is: 

Köszönettel megkaptuk bejelentését. A temetőért felelős kolléga intézkedett és megtörtént a szemét elszállítása. Tisztelettel: MAZSIHISZ Elnöki Titkárság.

Teljesen lényegtelen szépséghiba, hogy elsődlegesen nem bejelentést tettem, hanem kérdéseket küldtem, mindegy ezen ugorjunk át. Megtisztelő, hogy a választ éppen aznap kaptam meg amikor a közelgő zsidó újév alkalmából Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban fogadta a Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségét, köztük Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, a WJC alelnökét. Heisler András a találkozón kifejtette: “Ferenc pápa szellemi vezetőként nem a politikai megoldásokra mutatott rá, hanem a megoldás kereséséhez nélkülözhetetlen erkölcsi iránytűvel igyekezett segíteni a kötetlen beszélgetésben résztvevőket, hangsúlyozva a zsidó-keresztény alapértékek nélkülözhetetlenségét”.

Örülök, hogy segíthettem egy kisebb ügy megoldásában, de azt hiszem, hogy az elhunytak hozzátartózóinak az elégedettsége ennél is fontosabb, a jelek szerint a fenntartó naprakész, nagyfokú tettrekészséget mutatott, rajta tartja a szemét a zsidó sírkerteken, ami a parcellák bérleti díjáért cserébe nem mellesleg azt hiszem, hogy el is várható.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »