Mečiar nem kap meghívót Michal Kováč temetésére

A meghívottak névsorát – a hozzátartozók igényeivel összehangolva – az elnöki hivatal állította össze. A DenníkN információja szerint a névsoron nem szerepel Vladimír Mečiar egykori miniszterelnök, akivel az egykori köztársasági elnök a 90-es években éles konfliktusban volt. A legismertebb vita kettejük között akkor robbant ki, amikor 1996-ban a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) a Mečiar által kinevezett Ivan Lexa parancsára elrabolta az egykori államfő fiát.

 

Ágyútlapon szállítják az egykori államfő koporsóját

 

Csütörtökön az elnöki palota udvarán vesznek búcsút az egykori államfőtől, Michal Kováčtól, mégpedig katonai tiszteletadás keretén belül.

 

Szlovákia első köztársasági elnökének földi maradványait az állami temetés során a pozsonyi várból az elnöki palotába szállítják át egy katonai jármű által vontatott ágyútalpon, amelyet egyenesen a pöstyéni Hadtörténeti Múzeumból kölcsönöznek. Az ágyútalpat a második világháború után készítették Máriatölgyesen.

 

Fotó: TASR

 

A koporsó ágyútalpon való szállítása a katonai tiszteletadással együtt a csehek és a szlovákok egykori közös államának  tradícióját képezte, de emellett más országokban is a tiszteletadást jelképezi.

 

Az elnök koporsóját a palotából a Szent Márton-dómba viszik. A temetésre pedig délután családi körben kerül sor a pozsonyi Szent András-temetőben.

 

A nyilvánosság Michal Kováčcsal szerdán, az állami temetést megelőző napon búcsúzhat el, s róhatja le végső kegyeletét. Október 12-én 12.00 órától 18.00 óráig a koporsót a pozsonyi vár Lovagtermében állítják is. A temetést pedig csütörtökön az RTVS 11.00 órától közvetíti.

 

Forrás és nyitókép: DenníkN/teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »