Meccs az autoriter futballállam ellen – így készülnek az osztrák-magyarra odaát

A bécsi Weekend Magazin címlapos anyagban ír az osztrák–magyar meccs előtt Orbán Viktor sportpolitikájáról és a fociba ölt milliárdokról – vette észre a hvg.hu.

A lap arról ír, hogy bár az utóbbi időkben a magyar–osztrák találkozók általában a futottak még kategóriában zajlottak, most végre mindkét csapatnak sikerült kijutnia az Eb-re. Orbán Viktor, a “teljhatalmú miniszterelnök és csapatának futballbolond szurkolója” 2010 óta mintegy félmilliárd eurót ölt bele a kedvenc sportjába az adófizetők pénzéből – írták.

A lap megemlíti, hogy Orbán saját korábbi csapatának falujában, Felcsúton egy 4 ezer fős stadiont építtetett 12,4 millió euróból az 1800 lelkes faluban, mindezt oligarchák pénzéből, akiknek ezért cserébe elengedték az adó egy részét.

A lap ír a Fradi-stadionról is, amely 45 millió euróból épült úgy, hogy a klub elnöke Kubatov Gábor fideszes képviselő, minthogy Orbán gondoskodik arról, hogy minden fontos focis pozícióban közeli bizalmasai üljenek.

A lap a legfőbb látványosságként említi az 320 millió euróból épülő és 2018-ban megnyitó nemzeti stadiont, amely a 2020-as Eb néhány meccséhez és a BL-döntő rendezési jogának megpályázásához kell.

A magazin azt is hozzáteszi, hogy az átlagos nézőszám a magyar meccseken háromezer fő, emellett pedig a többi sporthoz képest is egyértelműen a focira megy a legtöbb pénz. A lap kitér arra is, hogy miért költ Orbán annyit a focira: mint írják, egyrészt ő maga is szereti, másrészt pedig jól tudja, hogy “kenyeret és cirkuszt” kell adni a népnek, ha meg akarja tartani a hatalmat.

Szerző: hvg.hu – VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »