May: az EU-tagországok térfelén a labda

LONDON. Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszûnésének feltételeirõl folyó tárgyalásokon London által eddig elõterjesztett javaslatok után most az Európai Unióban maradó tagországok "térfelén a labda", és a brit kormány kedvezõ válaszukban bízik.

May hétfõ délután – az újabb tárgyalási forduló megkezdésével egy idõben – tájékoztatja részletesen a londoni alsóház képviselõit múlt havi firenzei beszédérõl, amelyben kormányának céljait vázolta a Brexit, vagyis a brit kilépés utáni idõszakra, és beszámol a beszéd óta az EU-tárgyalásokon elért haladásról.   

A kormányfõ az alsóházi felszólalásban – amelybõl a Downing Street hétfõ hajnalban néhány elõzetes részletet közzétett – kifejti: London "célja és ajánlata" egy új, elmélyült és különleges kapcsolatrendszer kialakítása a szuverén Egyesült Királyság és az erõs, sikeres Európai Unió között.  

Theresa May szerint e partneri kapcsolatrendszer eléréséhez vezetõi készségre és rugalmasságra lesz szükség, de nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU-ban maradó 27 tagállam részérõl is.   

A tárgyalások következõ szakasza elõtt most "az õ térfelükön a labda" – fogalmaz parlamenti tájékoztatójában a brit miniszterelnök, hozzátéve: derûlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy London kedvezõ választ kap az uniós partnerországoktól.   

Theresa May szerint jóllehet a haladás nem lesz mindig zökkenõmentes a kilépési tárgyalásokon, de konstruktív hozzáállással, a barátság, az együttmûködés szellemében, "tekintetünket szilárdan a jövõre szegezve bebizonyíthatjuk, hogy a vészmadaraknak nincs igazuk".   

May szeptember 22-én elmondott firenzei beszédével nem titkoltan igyekezett friss lendületet adni a Brexit feltételeirõl Brüsszellel folyó tárgyalásoknak, abban a reményben, hogy már októberben lehetõvé válhat a tárgyalási folyamat második szakaszának elkezdése Nagy-Britannia és az Európai Unió jövõbeni kapcsolatairól, mindenekelõtt a kereskedelem feltételrendszerérõl. Az EU azonban a továbblépést ahhoz köti, hogy elõbb érdemi elõrelépés történjen a brit kilépés feltételeirõl folyó tárgyalási szakaszban, beleértve a brit pénzügyi kötelezettségek rendezését és a Nagy-Britanniában élõ külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálását.   

A kilépési tárgyalások haladásáról vezetõ EU-tisztviselõk meglehetõsen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban.   

Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfõi alkotta Európai Tanács elnöke, aki nemrég a brit kormányfõvel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: egyelõre nem sikerült elégséges elõrelépést elérni a Brexit-tárgyalásokon ahhoz, hogy tovább lehessen lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerérõl szóló következõ tárgyalási szakaszba.   

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Tallinnban rendezett minapi informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: "csodának kellene történnie" ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következõ szakaszát.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »