Matolcsyt és Orbánt faggatnák

Az MNB-botrány már a mai parlamenti ülés első felszólalásában előkerült: az LMP-s Schiffer András beszélt arról, hogy pártja bár támogatja az MNB monetáris politikáját, a rokoni alapítványok támogatását nem lehet törvényessé tenni. Tállai András államtitkár azt válaszolta neki: a jegybank jól végzi a feladatát, ez a legfontosabb, a kormány pedig nem szólhat bele abba, hogy miképp gazdálkodhatnak az alapítványi pénzekkel. 

A nap legfontosabb témája a kormány kérdezése lesz, az MNB alapítványainak ügye várhatóan itt is szóba fog kerülni. Az MSZP-s Tóth Bertalan például azt kérdezné a jegybankelnöktől: “független-e Matolcsy György Matolcsy Györgytől”. Az MSZP-ből Bárándy Gergely is Matolcsyhoz adott be azonnali kérdést, azzal a címmel: “Rokonok?”.

Orbán Viktor t is többen kérdeznék ma. Harangozó Tamás (MSZP) például arról, hogy meddig maradhat Matolcsy és Polt Péter a helyén, Schiffer András pedig arról, hogy “mikor szakad össze ég és föld” – a kormányfő múlt héten a Népszabadságnak azt mondta, ekkor rendülne csak meg a bizalma Matolcsyban.

A kérdések és az azonnali kérdések után nem a megszokott módon folytatódik az ülés: egy hosszú vita következik Orbán Viktor javaslatára arról, hogy miképp használták fel a 2007 és 2013 közti időszakban a Magyarországnak járó uniós pénzeket.

Szerző: Sztojcsev Iván


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »