Matolcsy unokatestvére nem lát kivetnivalót abban, hogy egyre több a rokon az MNB körül

Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egyre több rokon bukkan fel a Magyar Nemzeti Bank környékén – olvasható a vele készült interjúban, amelyet szombaton közölt a Magyar Idők.

Szerinte az is természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben. Állítja, nem volt és nem is tulajdonosa a VS.hu-nak, valamint az Origót kiadó cégeknek.
    
Szerinte az újságok, internetes portálok sok mindent írtak, őt azonban egyszer sem keresték meg. Ez alól csupán a Figyelő és a Portfolio.hu a kivétel.
    
Közlése szerint azért döntött a Növekedési Hitelbank (NHB) megalakítása mellett, mert mindig érdekelte a bankvilág, de csak a közelmúltban váltak adottá a lehetőségei az üzletkötésre.
    
Szemerey Tamás ismertetése szerint a piaci környezet miatt jó áron sikerült hozzájutni egy 1990-ben alakult bankhoz. Ennek a pénzintézetnek változtatta meg a nevét Növekedési Hitelbankra. Hangsúlyozta, hogy csak részben ők kezelik a jegybankos pénz kedvezményes hitelként történő kihelyezése különböző vállalkozásokhoz, illetve az MNB hat alapítványának, illetve több hozzájuk kötődő cégnek a pénzét is. Még legalább négy bankot említhetne az alapítványi vagyon kezelésével összefüggésben. Tudomása szerint a legkevesebb nála van, ezért ebben semmi kivetnivalót nem lát – hangsúlyozta a kérdésekre válaszolva.
    
Ugyanakkor banktitokra hivatkozva nem árulta el, hogy a NHB mekkora összeget kezel.
    
Azt viszont elárulta, hogy az MNB-s pénzekből hetvennyolc, a növekedési hitelprogramhoz köthető ügyfelük volt és huszonegymilliárd forintot helyeztek ki. Ám ezek ugyanúgy piaci alapú hitelek, mint minden más vállalkozási hitel. A Magyar Nemzeti Bank a forrást biztosítja, amelyhez a fedezetet és a kockázatot már az NHB vállalja.
    
Azért tudnak sikeresek lenni, mert kicsik és hatékonyak – hangsúlyozta Szemerey Tamás.
    
Ugyanakkor cáfolta, hogy a hitelezett cégek nagy része főként az üzleti és családi köréhez tartozik. Szerinte Matolcsy Ádám – Matolcsy György fia – és a Szemerey család kevesebb mint öt százalékát kapták az általuk kihelyezett pénzeknek.
    
Arról is szólt, hogy érdekeltségeinek zászlóshajója, a BanKonzult Kft. elemzéseit nem csupán az MNB vásárolja meg évente 68 millió forintért, hanem számos más multinacionális cég és pénzintézet is – mondta Szemerey Tamás a Magyar Időknek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »