Matolcsy szerint is gond van az alapítványokkal

A jegybankelnök nagyobb átláthatóságot ígér év végére a nemzeti bank által alapított, és 260 milliárd forint közpénzzel kitömött alapítványok működésével kapcsolatban. Azt is elismerte, hogy nem mindig azzal foglalkoztak a szervezetek, amivel kellett volna.

Elismerte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hogy a jegybank vagyona közpénz, és az nem veszítette el közvagyon jellegét. (Csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy a közpénz elrejtését szolgáló törvényjavaslatot az Alkotmánybíróság meszelte el.)

Matolcsy György mindezt Kecskeméten a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos éves közgyűlésén mondta. Szerinte éppen ezért támadták a jegybankot, és az MNB által alapított alapítványokat, mert „furcsa dolog Magyarországon, hogy közpénzből közjót építünk”. – Ezek a politikai támadások, mint villámfény mutattak rá ennek az építkezéseknek a gyermekbetegségeire – tette hozzá Matolcsy György. A jegybank ezért év végéig áttekinti a 260 milliárd forintos alapítói vagyonnal kitömött alapítványok jelenlegi működését és javítják az átláthatóságot. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Pallas Athéné alapítványok ezentúl negyedévente nyilvánosságra hozzák a szervezetek működésével kapcsolatos adatait.

– A másik terület, ahol a jegybank elleni támadások segítséget nyújtottak az alapítványok költségvetési fegyelmével kapcsolatos. Azzal kell foglalkozni, amit az alapító okiratban lefektettünk – közölte Matolcsy. A jegybankelnök azt ígérte, hogy év végéig kialakul az új működési rendszer, amelynek során az MNB-s alapítványok működési költsége a jelenlegi 30 százalékról húszra csökken, miközben a támogatásra költött összegek ezzel párhuzamosan hetvenről nyolcvan százalékra növekednek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »