Matolcsy műveleteivel foglalkozik a Reuters is

A jegybankelnöknek ez a nagy napja, a Bloomberg után a másik nagy gazdasági világlap is felkapta az MNB alapítványainak költekezését.

A Reuters megkereste a jegybankot, hogy nyilatkozzanak nekik a különféle alapítványi pénzekről, amiket a New Wave-be tömtek. Az MNB a konkrét válaszok helyett Matolcsy Magyar Nemzetnek adott interjúját ajánlotta a figyelmükbe. Mint ismert, ma már az is kiderült, hogy a Bloombergnek sem adott interjút Matolcsy, de azért ott is született egy kimerítő anyag a lehúzási mechanizmusokról.

Nyomulás a médiában

A Reuters-anyag nem általánosságban, hanem a médiaportfólió kistafírungozásán keresztül mutatja be kicsiny hazánk közállapotait. A cikk felvázolja, hogy a jegybankár unokatestvére, Szemerey Tamás hogyan kötődik egy cseh csavarral a VS.hu által fémjelzett New Wave-hez, és hogyan tagadja ezt. Ezt követően a vállalat előretörését vázolják, hogyan stafírungozták ki 2 millió dollárnyi forinttal, s hogyan lett egy jelentéktelen szereplőből a magyar online piac főszereplője.

Elképzelhetetlen, hogy egy közepes szereplő megvásárolja a piacvezetőt, ha nem fekszik jól a hatalomnál – kommentálta Weyer Balázs, az Origo egyik alapítója, a Főszerkesztők Fórumának elnöke a 15 millió dolláros Origo-felvásárlást.

Orbánék erősek és tovább erősödnének

A cikk itt kiemeli, hogy Orbánék hagyományosan jók voltak a nyomtatott sajtóban, valamint a tévéket is kontrollálni tudták. Ugyanakkor a netes beágyazódásuk nem volt soha az igazi, ezért a Fidesz régóta küzd, hogy megvesse lábát ebben a szegmensben is, írják a párt kommunikációs stratégiáját jól ismerő forrásokra hivatkozva.

A New Wave egy fontos játékos a Fideszhez köthető médiavállalkozások között, amivel a párt befolyását növelik az online piacon – nyilatkozta Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző vezetője. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány befolyása nem látszik meg a VS.hu és az Origo tartalmaiban. Az online médiafogyasztó kritikus beszámolókat követel, így egy propagandát szállító oldal nem tudott volna fogyasztókat szerezni, ami viszont elengedhetetlen hosszú távon a túléléshez – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »