Matolcsy elmondta, miért jó, hogy ötmilliós fizetést kap

Újra a kormány kérdezéséről szól a parlamenti ülés: a mai egyetlen fő témaként összesen két és fél órán át kell a kormány tagjainak válaszolniuk a kérdésekre.

“Nem rendelünk, hanem alaposan előkészítünk törvényeket önök” – ezt válaszolta Matolcsy György az MSZP-s Bárándy Gergelynek arra a kérdésére, hogy ő rendelt-e magának ötmilliós havi fizetést. “A magyar állam sikeres, a magyar állam vezetőit meg kell fizetni jól” – mondta Matolcsy, aki szerint helyes döntés az MNB esetében is, hogy a vezetők a saját területükhöz képest jó fizetést kapnak. “Ön valóban úgy gondolja, hogy rosszabb teljesítményt nyújtunk, mint Csehország vagy Szlovákia?” – kérdezett vissza.

Kezdődik ismét a tankönyvmizéria? Ezt kérdezte az MSZP-s Kiss László. Rétvári Bence azt válaszolta: ez egy 15 milliárdos kérdés volt, hiszen ezzel a tankönyvkiadók nyernének sokat. A tavalyi tankönyvrendelési időszakban nem igazán voltak logisztikai vagy más problémák – mondta.

Az oktatásügyről kérdezett két LMP-s képviselő is: Schmuck Erzsébet és Ikotiy István arról érdeklődtek, hogy növelik-e az állami felsőoktatási férőhelyek számát. Rétvári Bence a válaszában felsorolta, hogy hányan juthatnak be az egyetemekre milyen pontszámmal. Szerinte nem valószínű, hogy az állami férőhelyeket teljesen feltöltenék az idei felvételin. Balog Zoltán , az emberi erőforrások minisztere ma sok kérdés címzettje – más kérdés, hogy nincs bent a parlamentben, így helyette államtitkárai válaszolnak. Az MSZP-s Tukacs István például azt kérdezte tőle, hogy “ha van pénz, van gyógyítás?”, az LMP-s Lukács László pedig a budapesti “halálos beteg pingpongról” tesz fel kérdést.

Az LMP-ből Szél Bernadett azt kérdezné a belügyminisztertől: jelent-e biztonsági kockázatot az országnak az offshore letelepedési kötvény. A nap leglátványosabb című azonnali kérdése pedig a jobbikos Szávay Istváné lesz, aki azt kérdezné Szijjártó Péter től, hogy “egyetért-e a kormány saját magával”.

Szerző: Sztojcsev Iván


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »