Matolcsy egymilliárd dolláros kifizetőgépéről ír a Bloomberg

Matolcsy egymilliárd dolláros kifizetőgépéről ír a Bloomberg

A tekintélyes gazdasági lap kiszögelte jegybankelnökünket a címoldalára.

Brutális részletességgel mutatja be a Matolcsy György által fémjelzett „urambátyám-kapitalizmust” cikkében a Bloomberg. Az anyag egyébként a honlapon állandó helyre lett „kiszögelve”, így a világ gazdasági döntéshozóinak jó része megtudhatja, hogy kinevezése óta egymilliárd dollárnak megfelelő összeget csatornázott alapítványokba jegybankelnökünk. Majd a pénzeket szépen családtagoknak és haveroknak tovább.

Így veszti el közpénz jellegét

A magyar ügyekkel foglalkozó Zoltan Simon cikke a mechanizmusokat egy példával illusztrálja: Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak, „akinek semmilyen tapasztalata a téren”, kicsiny pénzintézetébe, az NHB-ba belepumpáltak 90 millió dollárnyi pénzt. Majd a tavalyi évben Matolcsy fia „ismeretlen feltételekkel” kölcsön kapott a pénzintézettől, hogy megvásároljon egy bútorgyárat. A történet tovább gabalyodik, mert ugye az NHB-ba a legtöbb pénzt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) tolta, melynek kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György. A PADA igazgatója pedig a jegybankelnök unokatestvérének házastársa, ezenfelül a kuratóriumban olyan emberek ülnek, mint Matolcsy feleségének helyettese, mert ugye Matolcsy asszonyság polgármesterként tevékenykedik egy üdülővárosban a Balaton partján, ahol a jegybanknak vannak ingatlanjai.

További összefonódások

A cikkben ennél a pontnál tartja fontosnak a szerző, hogy felhívja rá a figyelmet: Matolcsy szerint ez így teljesen rendben van. Emellett megemlítik azt is, hogy Orbán Viktor is kiáll a jegybankelnök mellett, mint ahogyan mi is beszámoltunk róla, a miniszterelnök szerint, Matolcsy eltávolításához „égnek és földnek össze kell szakadnia”. Az írásban előkerül az is, hogy a legfőbb ügyész felesége az MNB HR főnöke, aki emellett alapítványi fizetést is kap. A cikk ugyanakkor azt meg sem említi, hogy Matolcsy és Polt össze szokott járni kajálgatni is, egy nappal azután, hogy az Együtt politikusa ügyészségi eljárást kezdeményezett az MNB alapítványait érintő törvénytelen tőkejuttatás miatt.

Célkeresztben a hatalom

Ezenfelül előkerül több olyan „huncutság” is, mint a Matolcsy könyvek, amiket az alapítványok vásároltak fel, hogy alternatívát kínáljanak a neoliberális eszmékkel szemben, és hogy segítsék a nép pénzügyi okulását. A projekt végső célja pedig, hogy hatalomban tartsák Orbánt a lehető legtovább, azáltal, hogy a fiatalokba beleverik a kormány elveit – írják Lentner Csaba egy korábbi Echo TV-beli nyilatkozatára hivatkozva.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy az Európai Központi Bank is ferde szemmel figyeli Matolcsyék ténykedését. Az írás pedig Bod Péter Ákos szavaival zárul, aki szerint az MNB ténykedése a hazafias monetáris politika karikatúrája, aminek egy definíciója van: nepotizmus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »