Mától egy éven keresztül Magyarország a V4 elnöke

Mától egy éven keresztül Magyarország a V4 elnöke

A visegrádi csoport (V4) hétfõi varsói csúcstalálkozóján Beata Szydlo lengyel kormányfõ átadja a csoport soros elnökségét Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, ezt megelõzõen pedig a térség kormányfõi a Benelux-államok vezetõivel tárgyalnak a brexit következményeirõl, a migrációs válságról, valamint a közös uniós védelmi politikáról is.

A soros elnökség átadási ceremóniája hétfõ délután a varsói Király Várban lesz, miután a V4-országok, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei értékelik az elmúlt év során megvalósított kezdeményezéseket.

Ezt megelõzõen a visegrádi vezetõ politikusok a Benelux-államok, Belgium, Hollandia és Luxemburg kormányfõivel egyeztetnek. A két regionális csoport csúcstalálkozója "magasabb politikai szintre emeli az eddig a külügyminiszteri szinten ápolt kapcsolatokat" – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivõ.

A bõvített formátumú munkamegbeszélésen az Európai Unió jövõjérõl, a folyamatban lévõ brit kilépésnek (brexit) erre gyakorolt hatásáról tárgyalnak, napirenden szerepelnek a közös uniós piac kérdései, az EU biztonsági és védelempolitikája, a migrációs válság kezelése – számolt be Bochenek.

A V4- és a Benelux-országoknak az EU-ban betöltött szerepét illetõen Konrad Szymanski uniós ügyekért felelõs lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken a PAP-nak nyilatkozva úgy értékelte: egyre nagyobb súlyuk van a regionális országcsoportoknak, aminek "fõ oka az, hogy növekedik a kormányfõk szerepe az uniós politika alakításában".

Hangsúlyozta azt is: a  V4-en belüli intenzív együttmûködés "nem helyettesíti, hanem megerõsíti az EU-t".

A Benelux-országok és a visegrádi négyek hasonló állásponton vannak egyebek mellett az EU és a NATO együttmûködését illetõen, az uniós védelmi politika szerepének megerõsítésével összefüggésben, hasonló a hozzáállásuk a brit kilépési tárgyalásokhoz is – magyarázta Szymanski. A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a varsói csúcstalálkozó azért fontos, mert "a nézeteltérések esetében a politikai párbeszéd a legjobb megoldás".

A V4 és a Benelux-államok egyeztetése a kiterjesztett visegrádi együttmûködés (V4+) egyik formátuma, külügyminiszteri szinten 2012-tõl vált rendszeressé.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »