Matečná: módosítják a Szlovákiának szánt termékeik összetételét a nyugati cégek

Matečná: módosítják a Szlovákiának szánt termékeik összetételét a nyugati cégek

POZSONY. A piacon megtalálható egyazon élelmiszerfélék Kelet- és Nyugat-Európában meglevõ kettõs minõségével kapcsolatos témakör megnyitása azt eredményezte, hogy egyes nyugati cégek már elkezdték a Szlovákiának szánt bizonyos termékeik összetételének módosítását.

„Már az elsõ példákkal bizonyítható, hogy a cégek tudatosítják saját felelõsségüket" – jelentette ki a Tablet.tv vitamûsorában Gabriela Mateèná mezõgazdasági miniszter.

„Ha ugyanis az Európai Bizottság (EB) döntést hoz, akkor az azt tiszteletben nem tartó cégeket szankciókkal sújtják. Tehát a cégeket már most motiváltuk, hogy ha ugyanolyan a csomagolás, akkor a tartalomnak is ugyanolyannak kell lennie. Ha pedig eltérõ a tartalom, akkor a csomagolásnak is másfélének kell lennie" – magyarázta Mateèná, hozzátéve: végsõ soron a fogyasztó dönti el azt, hogy mire költi a pénzét.

Szlovákia azonban az európai megoldás érdekében a továbbiakban is nyomást gyakorol, legközelebb a fogyasztói csúcstalálkozón is, amelyet majd októberben Pozsonyban tartanak meg.

A miniszter állítja, az élelmiszerfélék kettõs minõségével már a tisztségbe kerülése óta foglalkozni akart. „A fogyasztók arról beszéltek, hogy egyazon, ugyanolyan csomagolású, Ausztriából származó termék íze vagy összetétele más, mint a Szlovákiában megvásárolhatónak. Minisztériumi szinten ezt sikerült is bebizonyítanunk. Az általunk vizsgált élelmiszerfélék 50 százalékánál különbségeket találtunk. A határainktól nyugatabbra található élelmiszerfélék jobb minõségûek. Azokban kevesebb mesterséges színezõanyag és kevesebb hozzáadott szintetikus adalékanyag van, ráadásul a teazacskók is több gramm teát tartalmaznak" – jegyezte meg.

„A Cseh Köztársaság az árakat is vizsgálta, s elmondható, hogy azok hasonlóak. Sõt, bizonyos esetekben a nyugati árak alacsonyabbak voltak, mint a hazaiak" – fûzte hozzá a miniszterasszony.

Változások az élelmiszerfélék katalógusában

Pár héten belül a nemzeti élelmiszer-katalógus kapcsán új fejezet kezdõdik. „Az emberek egy olyan vastag könyvként képzelik el a nemzeti élelmiszer-katalógust, amiben lapozgathatnak. Valójában egy elektronikus szerzõdéses rendszerrõl van szó, ahol fõleg a közétkeztetéssel foglalkozók jó minõségû és friss élelmiszerféléket rendelhetnek" — mondta Mateèná.

A ott szereplõ beszállítónak a legszigorúbb kritériumokat kell teljesítenie. „A katalóguson keresztüli vásárlás egyszerûbb lesz, miközben ésszerûbb árért lehet vásárolni. A nemzeti katalógusba bejuthat az összes európai cég, de a kritériumokat úgy állítjuk fel, hogy a prioritás a frissesség legyen. A frissesség ugyanis olyasvalami, ami a helyi beszállítók elõnyére válik" – fejtette ki a miniszterasszony.

„Végül elmondható: ha a közelbõl szállítanak be, azáltal az ökológiai nyomokat is csökkentik. Ha ugyanis valaki Németországban feldolgozott tojást osztrák kereskedõn keresztül szállít be valamit, akkor az ökológiai nyom túl nagy" – mondta Mateèná.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »