Másképp látja Merkel és Seehofer

Politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, irányváltásra van szükség a menekültpolitikában.

Seehofer: politikai földrengést okoztak a tartományi választások

Politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy irányváltásra van szükség a szövetségi kormány menekültpolitikájában – jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök hétfőn Münchenben.

 A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pártja elnökségi ülése után sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alkotta pártszövetség létét fenyegeti, és a tartományi választásokon kibontakozott folyamatok oda vezethetnek, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után nem lehet majd nagykoalíciót kötni.

Hangoztatta: már tavaly szeptemberben megjósolta, hogy nagyon súlyos gondok lehetnek a menekültek beáramlásából, és fél év elteltével egy szavát sem kell visszavonnia. Ráadásul a veszély tovább fokozódott, és előfordulhat, hogy a “mélyrepülésből zuhanórepülés lesz, majd a becsapódás következik” – mondta.

Az AfD-vel szemben csak a menekültpolitika alapvető módosításával lehet sikerrel fellépni, és csak ez lehet a válasz a CDU “gigantikus bukására” is – tette hozzá. Kiemelte, hogy a CSU továbbra is minden erejét megfeszítve igyekszik irányváltásra késztetni a berlini vezetést.

Az Angela Merkel által szorgalmazott EU-Törökország együttműködéssel kapcsolatban leszögezte, hogy a CSU elutasítja a vízummentesség és az uniós tagság megadását Törökországnak, és figyelmeztetett: elfogadhatatlan lenne, ha a Törökországból, Jordániából vagy Libanonból befogadandó menekültkontingensek “német kontingensek” lennének, vagyis ha csak Németország fogadna be legális úton érkező menekülteket.

Horst Seehofer kijelentette: a szövetségi kormány nem mehet el szó nélkül a török demokrácia állapota körüli gondok, a sajtó-, a vélemény- és a vallásszabadság korlátozása mellett, és egyértelműen és nyilvánosan jeleznie kell, hogy kifogásolja ezeket a fejleményeket. A CSU elutasítja, hogy Berlin “a cél szentesíti az eszközt alapon” folytasson együttműködést Ankarával – mondta Horst Seehofer.

A bajor miniszterelnök tájékoztatójával egy időben Angela Merkel Berlinben nyilatkozott a vasárnapi választások eredményeiről és lehetséges következményeiről. Kiemelte, hogy az eredményeket ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében. A többi között hozzátette, hogy nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek az AfD megerősödését.

Angela Merkel nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kér-e bizalmi szavazást maga ellen a parlamentben (Bundestag).

Sigmar Gabriel, a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) berlini tájékoztatóján az AfD előretöréséről szólva kiemelte, hogy a kormány eddigi menekültpolitikáját kell folytatni, és “nem szabad futni a populisták után”.

A politikus a ZDF országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva egyebek között hozzátette, hogy a berlini vezetés elleni folyamatos hangulatkeltésével Horst Seehofer is felelős az AfD megerősödéséért.

Hangsúlyozta, hogy a bajor miniszterelnök által szorgalmazott megoldás, a nemzeti határok egyoldalú lezárása nem vezet eredményre, mert a menekültek új utakat keresnek, és a Földközi-tengerből megint tömegsír lesz.

Az SPD Rajna-vidék-Pfalzban a tartományi kormánykoalíció nagyobbik pártjaként ugyan megnyerte a választást, és növelte támogatottságát, Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban viszont kisebbik koalíciós pártként támogatói jelentős részét elveszítette, a negyedik helyre esett vissza a pártok erősorrendjében, és gyengülése miatt a koalíció elveszítette a többséget. Sigmar Gabriel az eredményekről szólva kiemelte, hogy egy pillanatra sem gondolt a lemondásra, és arra törekszik, hogy vezetésével az SPD hozzájáruljon a “demokratikus közép” megerősödéséhez.

Merkel: a menekültválság megoldatlansága nagyban meghatározta a tartományi választások eredményét

Nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében – mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke.

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni.

Németország ugyan “profitál” a balkáni migrációs útvonal lezárásból, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához – mondta. Azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát – hangsúlyozta.

A menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy “még nincs kielégítő megoldás”.

Meghatározó volt az aggodalom is egy “másik vallástól, az iszlámtól”, és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik – fejtette ki a pártelnök-kancellár.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak a menekültválság és más tényezők miatt kialakult aggodalmat a pártrendszer beágyazott, hagyományos erőivel szembeni tiltakozásként kifejezésre juttató szavazókra tud támaszkodni, a legnagyobb felhajtóerőre pedig a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását.

Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata nem “elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása”, ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is – mondta Angela Merkel.

A Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi CDU-listavezetők által a kampányban szorgalmazott nemzeti szintű intézkedésekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az utóbbi hónapokban bevezetett menekültügyi reformokra utalva kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni  Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség – fejtette ki.

Reiner Haseloff, a CDU szász-anhalti listavezetője, tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült a párt szavazótáborát bővíteni, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése miatt viszont “kissé bonyolultabb lesz” új kormányt alakítani, de a feladat egy harmadik partner bevonásával megoldható. A következő évek nagy feladatának nevezte az AfD-hez pártolt szavazók visszaszerzését a “demokratikus közép” számára.

Julia Klöckner, a párt rajna-vidék-pfalzi listavezetője hangsúlyozta: a választást ugyan nem sikerült megnyerni, de az SPD-Zöldek koalíciót sikerült megbuktatni, és a végleges, részletes eredmények azt mutatják, hogy több tízezerrel növelték szavazóik számát. A politikus kiemelte, hogy indokolt volt nemzeti szintű intézkedéseket sürgetni a kampányban, és ha ezt nem tették volna, akkor még sokkal többen szavaztak volna az AfD-re.

Guido Wolfbaden-württembergi frakcióvezető kiemelte, hogy a CDU ugyan nyitott az együttműködésre a választási győztes Zöldekkel, de akár CDU-s vezetésű kormány is alakulhat az SPD-vel és a liberális FDP-vel.

Mindhárman hangoztatták, hogy a kampány középpontjába a menekültválság került, és háttérbe szorította a “klasszikus tartományi témákat”, például az oktatás és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »