Másfél hónapon keresztül emlékeznek az '56-os forradalomra Kolozsváron

A hatvan évvel ezelőtt, 1956 októberében, Budapesten békés tüntetéssel kezdődő, majd az egész országra kiterjedő forradalmat és erdélyi, illetve romániai vonatkozásait elevenítik fel Kolozsváron – írja közlemény a Kincses Kolozsvár Egyesület. Az október 12. és november 21. között zajló eseménnyel csatlakoznak a magyar kormány által meghirdetett Magyar Szabadság Évéhez.

Az összesen 36 programot felölelő rendezvénysorozatot huszonkét szervezettel karöltve szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület. Hangversenyek, kiállítások, történelmi előadások, könyvbemutatók, középiskolai vetélkedő, felolvasóest, rendhagyó történelemóra, történettudományi konferencia, színházi előadás és filmklub egyaránt szerepel a programban.

Az 1956-os emlékév kolozsvári eseményeinek központi helyszíne a Kincses Kolozsvár Egyesület által működtetett Szentegyház utca 4. szám alatti kiállító- és előadótér. Itt kap helyet az 1956-ot felidéző archív fotókiállítás, valamint több előadás, beszélgetés, dokumentumfilmeket és játékfilmeket bemutató filmklub is. Ezen kívül további tizenhat helyszínen lesznek programok: a sétatéri ’56-os emlékműnél, a Kolozsvári Magyar Operában, Magyarország Főkonzulátusának rendezvénytermében, Mátyás király szülőháza előtt, továbbá civil, oktatási és egyházi intézményeink székhelyein.

Az `56-os rendezvénysorozat minden eseményére ingyenes a belépés, de a helyszíneken lehetőség nyílik adományozásra. A jótékonysági akció kedvezményezettje ezúttal az Ethnika Alapítvány által működtetett magyarlapádi szórványkollégium, amely a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »