Márton Áron-tanulmányi napot tartottak a Vajdaságban

Márton Áron-tanulmányi napot tartottak a Vajdaságban

A Vajdasági Pax Romana június 18-án Márton Áron-tanulmányi napot tartott Szabadkán. Az esemény keretében Márton Áront ábrázoló üvegablakot áldottak meg a vajdasági Kelebián. A településen letették a szent életű erdélyi püspök nevét viselő közösségi ház alapkövét is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A  szabadkai Augustinianum szeminárium és lelkipásztori központ nagytermében zajló konferencián az első előadást a Budapestről érkező Virt László tartotta Márton Áron mint evangéliumi életalkotó címmel.

A második előadó, a székelyudvarhelyi Molnár Melinda Kéttornyú őrhelyen – Márton Áron kapcsolata az első káplánhelyével, Gyergyóditróval című előadásában személyes élményeit és kutatómunkája eredményeit osztotta meg az érdeklődőkkel, akik megtudhatták, hogyan vált valóra a gyakorlatban Márton Áron evangéliumi életalkotó munkássága.

A tanulmányi nap harmadik programja filmvetítés volt, amelynek már a városi múzeum barokk festészetet bemutató kiállítóterme adott otthont. A résztvevőket a múzeum munkatársa, Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szent György Lovagrend lovagdámája köszöntötte, majd a rendező, Nagy Zoltán  jelenlétében levetítették a A Hegy című filmet.

A Márton Áron-nap ezután Kelebián folytatódott a Divisio Apostolorum-templomban bemutatott szentmisével, amelyen a Pax Romaná-s testvérek és a visegrádi Szent György Lovagrend tagjai is részt vettek. A szertartás keretében Paskó Csaba plébános felszentelte a templom Márton Áron-üvegablakát. Ebből az alkalomból a Szent György Lovagrend a templomban lévő üvegablakokat és a szentek galériáját bemutató albumot adományozott a templomnak. A kötetet az üvegablakokat alkotó Korhecz Papp Zsuzsanna adta át.

A tanulmányi nap után a plébánia udvarában épülő közösségi ház alapkövét tette le Paskó Csaba és a hitközségi testület elnöke, Huber Antal. A közösségi ház Márton Áron nevét veszi fel.

Forrás és fotó: Bogner István/Vajdasági Pax Romana

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »