Márton Áron-szobrot avattak Tusnádfürdőn

Márton Áron-szobrot avattak Tusnádfürdőn

Márton Áron erdélyi püspökről készült mellszobrot avattak vasárnap a tusnádfürdői Kisboldogasszony plébániatemplom kertjében a Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Márton Áron-emlékév keretében. 

szoboravatas gn 004_b

Az ünnepi eseményen Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Márton Áron szerette nemzetét, amelynek tagja volt, és amelynek pásztora és közbenjárója lett. „Márton Áront az erdélyi magyarsággal a szeretet kötötte össze. Ezt érezte, tapasztalta meg mindenki, akivel találkozott” – emelte ki az államtitkár.

Potápi arról is beszámolt, hogy amikor meghirdették az emlékévet – amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek –, még nem gondoltak arra, hogy milyen csodálatos kincset sikerül feltárniuk. Kiderült, hogy „nem egy elfelejtetett hagyatékot” kell leporolniuk, hiszen örömmel tapasztalhatták, hogy milyen sokan kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez, illetve szerveznek megemlékezést. „Márton Áron munkáiban, leveleiben, beszédeiben a legtöbbet használt szó a kötelesség. Mert hitte, hogy azért a népért, amely rábízatott, kötelességgel tartozik – a most élőkért és a jövő nemzedékért egyaránt. Ennek a példának kell előttünk állnia” – hangsúlyozta Potápi Árpád.

Az égetett kerámiából készült mellszobor Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotása, és a tavaly augusztus 20-án Balatonalmádon felavatott Márton Áron-szobor mása, melyet akkor Tusnádfürdő adományozott a Balaton-parti testvérvárosi településnek. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere rámutatott: eredetileg köztéren akarták elhelyezni a szobrot, de a bonyolult bürokratikus eljárás miatt végül úgy döntöttek, hogy a templomkert lesz az alkotás otthona. „Remélem, hogy a szobor időtlen időkig megmarad, és méltán fognak megemlékezni az utódok a nagy püspökről” – fogalmazott az elöljáró az ünnepségen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »