Márton Áron frontszolgálatára emlékeztek Ojtozban – Konferencia Udvarhelyen

Márton Áron frontszolgálatára emlékeztek Ojtozban – Konferencia Udvarhelyen

Hálaadó szentmisét tartottak szombaton Márton Áron ojtozi frontszolgálatának emlékére a háromszéki településen – az egykori erdélyi püspök száz évvel ezelőtt, 1916 őszén kezdte el katonai szolgálatát Ojtozban, nem sokkal később már a soproni hadosztály katonáival védte a hazát.

unnamed_bMegemlékezés Ojtozban

A megemlékezést a Kovász­na megyei közgyűlés és a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezte, a Márton Áron-emlékév rendezvénysorozat részeként. Kovács Zsolt Ojtozba beszolgáló kézdimartonosi plébános a szentmisén arról beszélt, hogy a példaadó Márton Áron nemcsak emlék kell hogy legyen, hanem mindennapi életünk része. Gaal Gergely, a Márton Áron Programbizottság elnöke kifejtette, a száz évvel ezelőtti időszak, az első világháború következményei a magyarság számára katasztrofálisak voltak, Márton Áron a háború nehézségeit, szörnyűségeit megtapasztalva a későbbiekben „népének és egyházának vezetését erős lelkülettel tudta végezni”.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke pedig így fogalmazott Erdély nagy püspökéről: „Meg merte fogalmazni, amit tapasztalt és látott még akkor is, amikor már nemcsak sejtette, de tudta, hogy a hatalom nem kíméli azokat, akik szembeszállnak vele. Ha ma itt lenne közöttünk, akkor sem hallgatna. Szóvá tenné azokat a sérelmeket, amelyeket ma az erdélyi magyar közösségnek el kell szenvednie. Szóvá tenné azt a kettős mércét, amit velünk szemben alkalmaznak. Kimondaná úgy, ahogy mi is kimondjuk, hogy a Székelyföld létezik, hiszen itt állunk Ojtozban, a Székelyföld keleti kapujában, ahol a szent életű püspök, egykor védte a magyar hazát”.

Közben Márton Áron és a szé­kelyek címmel tartottak a hétvégén konferenciát Szé­kely­ud­var­he­lyen a 7. Szé­kelyföld Napok eseménysorozat részeként. A püspök példás élettörténetéről, népnevelő tevékenységéről szóló kutatásokat vették számba, bemutatták az elért eredményeket és a jelenleg zajló munkákat is. Végszóként pedig elhangozott, hogy bár számos kutatás folyik a témában, mindig érdemes, hiszen Márton Áron életpéldája, a róla szóló történetek minden korban aktuálisak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »