Martin Scorsese új filmje a Vatikánban debütál

Martin Scorsese új filmje a Vatikánban debütál

Kedden a Vatikánban debütál Martin Scorsese új filmje, a Silence – számolt be róla a The Guardian. A vetítésen Ferenc pápa nem lesz ott (de a direktor külön találkozhat vele), ugyanakkor négyszáz lelkész nézi majd végig Scorsesével a 159 perces filmet. A rendező megszállottságként írta le azt, ami az elmúlt huszonhét évben hajtotta, hogy ez a film végre el tudjon készülni.

Nyilvánosan megtagadni a kereszténységet

Az ezen a héten kikerült kétperces előzetes szerint a film tele van szenvedéssel és erőszakkal. A Silence máris Oscar-esélyes sokak szerint: Scorsesét egyébként többször jelölték a díjra, de azt eddig csak a 2006-os A tégláért kapta meg.

A mostani film a japán Shusako Endo 1966-os regényén alapul, és két XVII. századi, portugál jezsuita misszionáriust helyez a középpontba. Az Andrew Garfield és Adam Driver által alakított Rodrigues és Garrpe Japánba utazzák, hogy felkutassák mentorukat, Ferreira atyát. Ekkoriban Japánban a kereszténységet üldözték, követőit pedig megkínozták és kivégezték. Ebben a közegben kellett a Liam Neeson által életre keltett Ferreira atyának nyilvánosan megtagadnia hitét.

Az alatt a 250 év alatt, míg a kereszténységet üldözték, japán keresztények tízezreit fogták el, kínozták és gyilkolták meg. Bár a vallás tiltását 1873-ban feloldották, a keresztények ma is kisebbségben annak, egy százalékot sem tesz ki az arányuk.

A japán filmváltozat nem tetszett az írónak

Scorsese 1989-ben olvasta Endo regényét, egy évvel azután, hogy a Krisztus utolsó megkísértése című filmje nagy vihart kavart. (A film egy álomjelenetében Jézus szerelmeskedett is Mária Magdalénával.) A rendező azóta szerette volna elkészíteni a filmet, de folyamatosan nehézségekbe ütközött. Egy japán filmváltozat egyébként már született 1971-ben, de ezt Endo a műve megcsúfolásaként értékelte.

Scorsesét a film készítése során a jezsuita lelkész és író, James Martin atya segítette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »