Martin Schulz sürgeti a briteket

Sürgette Londont Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, hogy kezdje meg a kiválási folyamatot az Európai Unióból, mert a tárgyalásokat még a 2019-es uniós parlamenti választások előtt be kellene fejezni.

Schulz erről a Theresa May brit kormányfővel való találkozója előtt, a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó londoni Downing Street 10. előtt beszélt.

Az Egyesült Királyság júniusban népszavazást tartott az Európai Unió elhagyásáról, és – sokak meglepetésére – a brit voksolók a kiválás mellett döntöttek. Az EU vezetőinek nagy része azt sürgeti, hogy London mihamarabb aktiválja a kiválási folyamat megkezdését szabályozó lisszaboni szerződés 50. cikkelyét.

Schulz a találkozó előtt azt mondta: megérti, hogy a brit kormány nem akar semmit elsietni. Ugyanakkor hozzátette, sem az Egyesült Királyság, sem az EU számára nem lenne jó, hogy miközben az uniós kiválásról folynak a tárgyalások, a britek uniós parlamenti képviselőkre szavaznak.

Theresa May már több nyilatkozatában is közölte, hogy London csak akkor aktiválja az 50. cikkelyt, ha kidolgozta tárgyalási stratégiáját. A brit kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy az idén ez nem várható.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »