Marosvásárhelyi iskolaügy: Potápi Soltész szerint felháborító a szülők kihallgatása

Marosvásárhelyi iskolaügy: Potápi Soltész szerint felháborító a szülők kihallgatása

Felháborítónak tartja Potápi Árpád János nemzetpolitikáért, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kihallgatásokra idézi be a marosvásárhelyi római katolikus líceum diákjainak szüleit, illetve hogy bírói döntés hiányában „megpróbálják az iskola jövőjét is ellehetetleníteni”.

A két államtitkárnak a Miniszterelnökség által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az áll: elfogadhatatlan, hogy a – sajtóértesülések szerint – egy-másfél órán át tartó kihallgatásokon egyebek mellett arról kérdezik a szülőket, hogy miért íratták be gyermekeiket a katolikus gimnáziumba, illetve hogy önként vagy külső nyomásra döntöttek-e így. „Ezek a kihallgatások korábbi, más rendszerek módszereit idézik” – írták.

Arra hívták fel a figyelmet: köztudott, hogy a szülők elégedettek az iskolában folyó szellemi-erkölcsi neveléssel, az intézmény tanári karával, valamint az igazgató munkájának színvonalával. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium létét mind a társadalmi igény, mind a szakmai felkészültség indokolja – emelték ki.

Hírdetés

A két államtitkár szerint a korrupcióellenes harc leple alatt a magyarság jogainak tudatos szűkítése folyik, ami – tették hozzá – elfogadhatatlan egy jogállamban.

Potápi Árpád János és Soltész Miklós felszólította a román hatóságokat, hogy fejezzék be az oktatók és a szülők megfélemlítését és a líceum tevékenységének ellehetetlenítését, mivel a folyamat visszafordíthatatlan károkat okoz nem csupán a magyar közösségnek, hanem Romániának is.

A Maszol.ro portál pénteki cikkében írt arról, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium több diákjának szüleit is beidézte és tanúként hallgatta ki a romániai korrupcióellenes ügyészség. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állásfoglalásban fejezte ki felháborodását emiatt.

Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen tavaly november elején indított eljárást a DNA, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette a tanintézet működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis nem adhatták ki a tanárok fizetését, nem fizethették ki a közüzemi számlákat. A tanintézet élére február 14-én megbízott igazgatót neveztek ki. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »